Председателят на кримската българска национално-културна автономия Иван Абажер обеща „топъл и радушен прием“ на президента Румен Радев „в руския Крим“, става ясно от публикация на посолството на Руската федерация у нас.

„От Балканите дойдоха славянската писменост и православието. Затова тъкмо от Балканите трябва да дойде и признаването на Крим като законна и неотделимата част на Русия. Ако Президентът на България вземе решение да посети руския Крим, сигурен съм, че ще му бъде оказан топъл и радушен прием“, е казал Иван Абажер пред РИА Новости вчера – макар статусът на посолството да е от днешния изборен ден.

Темата „Крим“ влезе в кампанията преди балотажа, след като на дебата между Румен Радев и Анастас Герджиков действащият държавен глава посочи, че „в момента Крим е руска територия“.

Ден по-късно Радев обясни думите си, като обаче подчерта, че не се отказва от тях: „Няма никаква драма. Въпросът е абсолютно ясен. Анексацията на Крим е в нарушение на международното право, но както казах снощи има реалности в политиката и в момента Крим е руски“.

Междувременно, обаче, Украйна привика българския посланик в Киев, за да изрази несъгласието си с казаното от Радев, а външният министър на бившата съветска република директно го нападна в социалните мрежи: „С безрасъдните си изказвания той нанесе удар по приятелските украинско-български отношения, изложи България на критика от ЕС и подкрепи руската пропаганда“.

Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че думите на Румен Радев застрашават националната сигурност на България, защото означават признаване на подобна окупация на наши територии.

Напрежението между Москва и Киев беше коментирано и от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. „Имаме реални притеснения заради необичайната военна дейност на Русия по границата с Украйна. Имаме реални притеснения по отношение на част от реториката, която чуваме и виждаме от Русия, а също и в социалните мрежи“, заяви той пред журналисти.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!