САЩ са дълбоко загрижени от неотдавнашните изявления на президента на Република България Румен Радев, в които той определя Крим като „руски“. Съединените щати, Г-7, ЕС и НАТО винаги са били ясни и обединени в позицията си, че въпреки опита на Русия да го анексира и продължаващата окупация, Крим е украински.

Това изразиха в официална позиция от американското посолство у нас.

"Всички ние, в това число и България, декларирахме на Срещата на върха по Кримската платформа през август, че Крим е неотделима част от Украйна и че ние не признаваме и няма да признаем руските опити да легитимират незаконното завземане и окупацията на полуострова. През последните няколко дни ние изразихме нашето дълбоко безпокойство пред българските власти както във Вашингтон, така и в София", допълват в позицията си.

Преди дни Радев коментира, че "в момента Крим е руска територия" по време на президентския дебат с Герджиков. Ден по-късно Радев обясни думите си, като обаче подчерта, че не се отказва от тях: „Няма никаква драма. Въпросът е абсолютно ясен. Анексацията на Крим е в нарушение на международното право".

Думите на Радев повтарят казаното от него и през 2016 г., като той подчерта още, че санкциите не дават резултат и трябва да се търси „прагматизъм“ в отношенията между ЕС и Москва. 

Полуостровът беше окупиран от Русия през 2014 г., като там след това беше проведен силно критикуван от международната общественост референдум, след който Москва възприема Крим като част от територията си – макар това да не е признато от западните сили, ЕС и Украйна.

Реакциите в чужбина

След изказването на държавния глава последваха реакции. Украйна привика българския посланик в страната, а въпросът беше повдигнат и по време на брифинг на ЕК. Брюксел не коментира думите на Радев, но припомни позицията си относно "Крим".

„От гледна точка на ЕС и неговите 27 държави членки Крим е украинска територия, която беше незаконно анексирана в нарушение на международното право от Русия“, заяви говорителят на ЕК Петер Стано.

Напрежението между Москва и Киев беше коментирано и от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. „Имаме реални притеснения заради необичайната военна дейност на Русия по границата с Украйна. Имаме реални притеснения по отношение на част от реториката, която чуваме и виждаме от Русия, а също и в социалните мрежи“, заяви той пред журналисти.

Реакциите у нас

Като „абсолютен гаф на действащия президент" кандидатът за вицепрезидент Невяна Митева нарече изразената от Румен Радев позиция.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че думите на президента застрашават националната сигурност на България, защото означават признаване на подобна окупация на наши територии.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!