"Решението на парламента засилва българското вето, осигурява националния ни интерес, защото всички наши изисквания, които досега сме поставяли, всъщност влизат в рамката, която Европейският съюз налага".

Това заяви министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов в предаването "Лице в лице".  

По-рано днес парламентът реши България да одобри т.нар. френско предложение за Северна Македония и така да отвори пътя на Западните Балкани към Европейския съюз. То бе подкрепено от "Продължаваме промяната", "Демократична България", ГЕРБ и ДПС.

"Важно беше да стане сега, защото това е добро предложение, не само защото "Демократична България" смята така, но и външният министър и президентът са на същото мнение. Така че имаме консенсус, че това е възможно най-доброто предложение", каза Божанов.

Той подчерта, че не е имало двойствена политика на Министерския съвет. 

"Външно министерство свърши много работа и в рамките на всички заседания на Министерски съвет и всичко обсъждания се виждаше, че всички вървят в една посока", обясни Божанов.

Той добави, че необходимостта от бързане е именно от това, че понякога историческите моменти се събират в една малка точка и трябва да вземеш решение.

"Това обаче не е нещо, което сме научили вчера и е трябвало да решим днес, а това са години работа особено последните шест месеца на българските институции", каза министърът на електронното управление в оставка.

Причините за разпадането на кабинета "Петков" 

Според него не българското вето над Северна Македония е причината за разпадането на правителството. 

"Причини можем да намерим много. Видимите са, че бяха засегнати интереси за милиарди поради редица канали. Дори на няколко пъти в парламента министър Генчовска каза, че това предложение, което днес е гласувано, е добро", каза Божанов.

Той подчерта, че причините са други - "дали "Капитан Андреево", или за пътища милиардите се трупат". 

"Дали отиване на избори първо зависи от ПП, които трябва да опитат да намерят нова формула. Дали е възможно, или не в момента не мога да прогнозирам, но изглежда малко вероятно. Изборите са на вратата. Ние от ДБ сме готови за избори, но това не е добре за държавата", каза Божанов.