Европейските лидери оцениха, че България направи своята стъпка. Това каза премиерът в оставка Кирил Петков в Брюксел.

„Другото, което оцениха е, че това решение е решението, което френското председателство, ЕС реално подкрепя, призна и осъзнава, че българските изисквания сега вече стават европейски. Сега е време за правителството на Република Северна Македония да поведе своята нация. Това, което тях зависи в момента е да кажат, че те искат да са част от Европейския съюз и те са готови да направят стъпките това да стане реалност. Надявам се, че с помощта на европейската дипломация, на натовските партньори, ще могат да преодолеят трудностите, вътрешно при тях, и ще поведат своята нация по пътя към Европа“, каза той.

По думите му всички са поздравили България.

„Всички ни поздравиха, от Еманюел Макрон до Шарл Мишел, до Олаф Шолц, до Урсула фон дер Лайен, всичките премиери ни поздравиха, че взехме една проевропейска позиция. Благодариха ни, че и те са разбрали условията, които са важни за България, и тези условия всъщност са европейски“, отбеляза Петков.

Много е важно правата на българите да са защитени в Република Северна Македония, каза още той.

"Това е европейско виждане и европейска нужда това да се случва не само за тях, а за всички хора, които искат да членуват в този съюз. Така че през цялото време нашите изисквания, българските, те са реално европейски, те го разбраха и затова имаме такава широка подкрепа".

Много е важно един политик да си държи на думата, допълни премиерът в оставка.

„Много е важно такива решения да се вземат с максимално широка подкрепа. Това не може да е тясно решение на един министър, на министър-председател, на един Министерски съвет. Това решение трябва да бъде с максимално широка подкрепа - 170 до 240.

Министърът на „Има такъв народ“ също го подкрепя и тя се похвали реално за добрия резултат, отбеляза Петков:

„И разбираме, че всичката друга риторика е била просто политическа дъвка, която се използва по най-грешния начин“, коментира той.

Според него сега европейската дипломация ще започне да работи усилено, за да може това предложение да се приеме.

"Аз мисля, че това предложение е всъщност много добро и за Република Северна Македония, защото първо отваря пътя за Европейския съюз, второ - и те трябва да искат правата на всички общности в Северна Македония да бъдат защитени. Това е всъщност да си европейска държава и това са ценности, които всички ние трябва да настояваме за тях", добави Кирил Петков.

„Мисля, че европейската дипломация ще започне да работи усилено, за да може това предложение да се приеме. Аз мисля, че това предложение е всъщност много добро и за Република Северна Македония, защото първо отваря пътя за Европейския съюз, второ - и те трябва да искат правата на всички общности в Северна Македония да бъдат защитени. Това е всъщност да си европейска държава и това са ценности, които всички ние трябва да настояваме за тях. Мисля, че европейските ни партньори имат това като основна задача и съм сигурен, че не им липсва мотивация, не им липсват усилия, които ще хвърлят с колегите от Северна Македония. Въпросът е силните националистически сили да не вземат превес в Република Северна Македония, но ние, като правителство, платихме огромна цена, за да стигнем дотук. Сега тяхната цена трябва да бъде също платена в това, че изисква лидерство, това не се случва просто така", допълни Петков.

"Друг е въпросът, че цената реално, която ние платихме, не беше за Република Северна Македония, а беше за това, че спряхме корупцията, а мъглата, свързана с Република Северна Македония, беше просто едно извинение, което всъщност днес доказа и това, че външният министър, издигнат от „Има такъв народ“ го подкрепи“, каза още той.

Петков обясни и реакцията си вчера по отношение на президента.

„Моята реакция беше, че точно когато се гласуваше и вота на недоверие, и се опитваме да решим този национален въпрос вместо да получим институционална подкрепа от президентството – и в този момент се очаква институцията на президентството да подаде ръка, да бъде част от общото решение и когато точно в този критичен момент се каже – Ами това е техен проблем, защо не го решават  - и няма конструктивен подход, от там дойде моята реакция – това не е държавническият начин да се решават тези проблеми. Държавническият начин е да се обединяваме, категоричен беше Кирил Петков.