Случаят с полицейските джипове е класически пример за една много влиятелна икономическа групировка, която успя да мине през всички институции и да придвижи сделката си.

Това каза в предаването „Лице в лице“ анализаторът в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

„Утешението е, че парите не са на българския данъкоплатец, а на европейския”, допълни той.

„Когато чуете, че ОЛАФ има случай за България, трябва да знаете, че зад него има работа на нашите институции“, обясни Безлов.

По думите му обикновено такъв тип сигнали се подават от разследващите органи в страната, в която се случило нарушението. В България това са МВР, Националната следствена служба и прокуратурата.

„Използваш европейската институция, за да легитимираш твоето разследване, надявайки се, че тя ще има по-голямо въздействие”, коментира Безлов.

Според него интересното в случая е, че се е развил при различни правителства и при всички възможни институции. Като се започне от второто правителство на Борисов, мине се през служебното правителство на президента Радев, третото правителство на Борисов, КЗК и ВАС.

По думите му много страни в Източна Европа усвояват европейските пари според клиентелата си, но има и страни, които знаят, че тези пари добавят стойност към националната икономика и се опитват да ги използват правилно.

„Има едни, които усвояват и едни, които ги инвестират. За съжаление ние не сме в добрата група“, каза още Тихомир Безлов.

„Тази сделка е класически пример за хора с голямо влияние как влияят. Има много други сделки, в които правителството дава на някой ресурс. Той го обжалва и в съда пада - пример за сделката с приватизацията за ЧЕЗ”, коментира анализаторът.

Според Безлов случаят ще се разследва от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, но работа ѝ по него ще зависи от националните институции на страната ни и всичко ще се реши в българския съд.

„Големият проблем на Кьовеши е първо каква подкрепа ще получи от националните институции, както и какъв бюджет. Може би това ще един от първите случаи на европейския прокурор за България заедно със случая с измамите за евросредства в селското стопанство и случая на бизнесмена Миню Стайков”, допълни анализаторът.   

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!