След скандала с джиповете и доклада на ОЛАФ парите трябва да се върнат практически веднага. Това каза в студиото на „120 минути“ вицепремиерът Томислав Дончев.

България трябва да възстанови 6 млн. евро в бюджета на Европейската комисия заради нарушения от страна на МВР при покупката на 350 автомобила.

Има вариант за обжалване, но Дончев не знае дали ще се възползваме от него, каза самият той и обясни какви може да са нарушенията:

„Първата линия – по линия на провеждане на самата процедура, където са нарушени правилата на свободния пазар и честната конкуренция или е направена така, че да фаворизира един участник пред друг. Има и куп  други хипотези, че са дадени пари за едно, а са похарчени за нещо различно. Смятам, че може да е комбинация от двете - адаптиране и променяне на условията на процедурата и претенцията на ЕК е, че парите не са похарчени за това, за което са дадени“, обясни още Дончев.

Според него при всички случаи този скандал не влияе добре на президентската институция, но не бих употребил думата "позор", добави вицепремиерът. 

По информация от източници на bTV в този доклад се споменава и името на бившия служебен вътрешен министър, сега съветник на президента – Пламен Узунов, стана ясно през седмицата.

Дончев коментира и изборите, като заяви, че листите на ГЕРБ още се редят, но са на финала. 

За президентските - беше още по-лаконичен и заяви, че е рано, но не отрече да се мисли и в посока кандидатът да е жена. 

Ваксините и ЕС

Забавяне при доставките има за всички видове ваксини – на европейско ниво имаме по-малко ваксини, отколкото сме очаквали, обясни още вицепремиерът.

"Прилага се различна стратегия, изчаква се и се поставя и втората доза. Други страни ползват друга методика - масово ваксинират и не изчакват другата пратка. По-добрата политика е изчакването на втората доза, според нашите експерти. Вероятно това ни поставя на едно от последните места“, каза още Дончев.

Той отрече да има взаимовръзка между доставката на „АстраЗенека“ и това, че майката на Ева Майдел е директор на компанията в България.

„АстраЗенека“ е в най-голяма количество, защото в началото изглеждаше в най-напреднала фаза на производство и смятахме, че ще бъде одобрена най-рано, но не стана така“, добави Дончев.

Относно това, че някои държави като Германия, Швеция и Франция не са съгласни да ваксинират с нея хора над 55-годишна възраст вицепремиерът обясни, че около ваксината на "АстраЗенека" има спорове относно ефективността, а не безопасността.

Вижте още във видеото. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!