„Решителната стъпка, която правим с тези промени, е главният прокурор вече няма да е всесилен. Той вече няма да е господар на всеки един прокурор в държавата. Той ще представлява прокуратурата, той ще е лицето на прокуратурата, но ще ръководи само Върховната касационна прокуратура (ВКП)“.

Така правосъдният министър Атанас Славов коментира промените в Конституцията, които бяха приети днес на второ четене от депутатите. Предстои и гласуване на трето четене.

„Съдът в рамките на своето самоуправление, на решенията, които се вземат – кадрови и професионални, няма да зависи от политическа намеса“, каза още във връзка с конституционните изменения Славов.

Относно възможността българи с двойно гражданство да могат да стават депутати и министри той признава, че има и основания за притеснения, когато става дума за държави с агресивна и авторитарна политика.

„Но все пак отварянето към българските общности, които са трайно извън страната е изключително важно и не бива да го подценяваме“, допълни министърът.

Той уточни, че международният стандарт в тези норми на Съвета на Европа е хората с двойно гражданство да имат и пасивно, и активно избирателно право.

Вижте и коментара на адвокат Емил Георгиев за промените в Конституцията: