Кабинетът на канцлера Олаф Шолц одобри планове за съкращаване на пътя към гражданство за имигрантите, предаде АФП.

Според новите правила, които ще трябва да бъдат одобрени от парламента, взимането на гражданство в Германия ще бъде възможно след пет години, а не след осем, както е сега.

Тези, които са особено добре интегрирани и имат много добри познания по немски език, ще могат да получат гражданство само след три години.

Бъдещите граждани на Германия ще трябва да докажат, че не са зависими от държавна помощ, въпреки че това условие ще има изключения.

Проектозаконът ще даде възможност на повече хора да получат двойно гражданство, включително и на тези от голямата турска общност в Германия.

Пътят към гражданството остава труден за много имигранти от Турция и други страни, които са отишли в Германия през втората половина на ХХ век.

Понастоящем правото на двойно гражданство е ограничено до гражданите на ЕС и Швейцария, въпреки че на практика има и изключения.

Преразглеждането на германското законодателство в областта на гражданството беше ключово обещание, поето от ръководеното от лявоцентристкото коалиционно правителство на канцлера Олаф Шолц при идването му на власт в края на 2021 г.

Най-голямата икономика в Европа също се опитва да привлече чуждестранни работници, за да запълни острия недостиг на работна ръка, и се стреми да се превърне в по-привлекателна дестинация.