Едно от обещанията в програмата на новото германско коалиционно правителство е да облекчи условията и процедурите за получаване на гражданство от чужденци чрез радикална промяна на законите, пише „Дойче Веле“. 

„Ние искаме ново начало по отношение на миграцията и интеграционната политика, както е редно за една модерна страна на имиграцията“, се казва в програмата.

„Решени сме като коалиция да сложим край на рестриктивната имиграционна политика от последните години“, казва депутатът Луизе Амтсберг пред „Дойче Веле“

Коалицията на социалдемократи, зелени  и либерали смята, че промените ще доведат до намаляване на незаконната имиграция в страната.

Кандидатите за германски паспорт не само ще трябва да отговарят на по-малко изисквания, за да го получат, но ще могат да запазят предишното си гражданство. Досега това беше възможно само за граждани на други страни членки на ЕС и Швейцария.

Желаещите да станат граждани ще трябва да живеят в Германия само пет години вместо осем. Ще има и облекчени изисквания за владеене на немски език за работниците мигранти. Освен това децата на чужденци ще получават автоматично немско гражданство, ако единият от родителите им е живял законно в страната поне пет години.

Предложените промени в имиграционната политика на страната вече предизвикаха сериозни критики от страна на бившия управляващи от ХДС и ХСС. Заместник-председателят на ХДС Торстен Фрей обвини коалицията на социалдемократите, Зелената партия и Партията на свободните демократи, че "легализира незаконната имиграция" и създава нови "стимули" за мигрантите да пристигат в Германия.

Лидерът на свободните демократи Кристиан Линднер обаче отхвърли критиката като опит на ХДС да си извоюва ниша в новата си роля на опозиция след смайващото поражение на парламентарните избори по-рано тази година. Линднер твърди, че "стимулите" за мигрантите, за които говори заместник-председателят на християндемократите, всъщност са създадени от самия ХДС.

Линднер  отбеляза, че коалицията ще ускори процедурите по разглеждане на молбите за убежище, "за да имат хората яснота и така да не получават право на постоянно пребиваване".  По думите му  имиграционната политика на коалицията се стреми преди всичко да привлече в страната квалифицирани работници и "умове".