Германската социалдемократическа партия, „Зелените“ и Партията на свободните демократи започнаха преговори в Берлин за съставяне на коалиционно правителство на Федералната република, съобщават германски медии.

Трите партии обявиха на пресконференция, че смятат преговорите да приключат до края на ноември и социалдемократът Олаф Шолц да бъде избран за канцлер в най-късно през втората седмица на декември.

Снимка: Ройтерс

Генералният секретар на ГСДП Ларс Клингбайл обяви, че разговорите ще се проведат в рамките на 22 експертни групи, които да докладват за постигнатото до 10 ноември. Според Фолкер Висинг от Партията на свободните демократи „първоначалните разговори са окуражаващи“, а „графикът е амбициозен“.

Снимка: Ройтерс

Трите партии вече подписаха документ от 12 страници, който да послужи като „пътна карта“ за създаването на коалиция "Светофар", както я наричт медиите в страната заради цветовете на политическите формации. Постигнато е принципно споразумение по въпросите за борбата с климатичните промени, данъците и минималната заплата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!