Още в първия работен ден на 45-ото Народно събрание „Демократична България“ внесе обещаните предложения за промени в Конституцията, съдебна реформа, лустрация и право на гражданска законодателна инициатива. Според ГЕРБ-СДС обаче предложенията нарушават върховния закон на държавата, защото не са събрали необходимите подписи за обсъждане.

„Не нарушаваме Конституцията, това, което се изисква, за да тръгне конституционната процедура, е да бъдат събрани минимум 60 подписа, но проектът е в деловодството и всеки народен представител, който иска да го подкрепи, има тази възможност“, каза в предаването „Лице в лице“ доц. Атанас Славов от „Демократична България“.

Според него е важно този проект да е публичен и всеки да може да го критикува, както и да представи алтернативен проекти.

„Голяма част от промените включват това, което трябваше да се случи преди 5-6 г., като Висшият съдебен съвет да остане само за съдиите и те да имат мнозинство, както са международните стандарти за независимост на тези органи, прокуратурата да се отдели в самостоятелен съвет, а главният прокурор да е отчетен и отговорен пред парламента“, обясни Славов и допълни, че за да се случи това, са нужни промени в Конституцията.

Депутатът допълни, че при първото гласуване в пленарната зала проектът трябва да събере между 160-180 гласа, за да се продължи процедурата.

По думите на Славов няма основание днешното гласуване на оставката на кабинета да постави под въпрос законността на решенията му, но парламентаризмът трябва да се върне в българския парламент.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!