„Ако запазим тези темпове, след 10-12 години ще стигнем средните нива в ЕС“, каза съпредседателят на „Продължаваме промянатаАсен Василев в предаването „Лице в лице“.

„От 2009 година до 2020 година сме наваксали около 10% от изоставането. Ако бяхме продължили с този темп, през 2066 година щяхме да стигнем средноевропейските доходи. За последните 3 години наваксахме още 10%. За 3 години, не за 12 години – 4 пъти по-бързо наваксване. Ако този модел се запази, след 10-12 години ще стигнем средните европейски доходи“, посочи той.

Според него през последните три години в бюджетите е залегнал „европейски икономически модел, който цели да намали неравенствата, доходите да се качват по-бързо“.

„Дълги години продавахме евтина работна ръка. Няма как да станем богата държава с евтина работна ръка. Ако сме богата държава, хората трябва да имат високи заплати. Българската индустрия има една от ниските енергийни бази. Сега държавата отпуска помощи с ЕС на фирмите да купуват оборудване, нови инвестиции. По този начин се вдига производителността и заплатите“, подчерта бившият финансов министър.

 

„Увеличението на средната работна заплата от 2021 година досега е 53%. Акумулираната инфлация е 30%. Имаме 20% реално увеличение на доходите. През 2022 година бяхме първи по ръст на доходите в целия ЕС. През 2023 година сме втори по ръст, само Хърватия ни изпревари. Тази година се очертава да сме първи или втори. Видяхте данните от НСИ, които излязоха през март – 17% увеличение на заплатите, 3% инфлация. Има реално увеличение от 13-14%. Заплатите на учителите се вдигнаха. Заплатите в частния сектор наваксаха. Трябваше от 1 юни и заплатите на лекарите да се увеличат“, коментира още Асен Василев.

Той открои, че последните две редовни правителства са били съставени от „Продължаваме промяната“.

„Коалициите бяха трудни, но това беше най-доброто за държавата. Помните, че служебният кабинет искаше 7% дефицит, да се замразяват пенсии. Всичко това не се случи, защото имаше правителство и два бюджета, които бяха приети“, посочи съпредседателят на ПП.

„В социологическите проучвания сме назад, защото направихме правителство и се оцапахме. Позволихме ГЕРБ и ДПС да подкрепят кабинет с премиер Николай Денков. Имахме опция да останем в опозиция и държавата да иде на шести избори още миналата година, да иде в посока Москва. Промените в Конституцията позволиха да няма еднолична власт в България“, посочи Василев.

„Правителството на Главчев – питайте президента. Конституцията дава право на президента от 10 души да избере кой да е министър-председател. След това този министър-председател като му предложи министри, трябва и двамата да са съгласни. Харесвам повече правителството на Главчев, отколкото това на Гълъб Донев. Служебният кабинет „Донев“ си позволи да подпише договора с „Боташ“, по който плащаме един милион на ден, без значение дали ползваме турската инфраструктура. Този договор струва 10 пъти повече на ден, отколкото безплатните лекарства“, коментира още Асен Василев.

Той коментира и изтеклия в началото на кампанията запис:

Затова е ниско качеството, за да могат да си нарежат думичките, както искат. От този разговор могат да ни монтират. Водили сме разговор, че нямаме достатъчно средства, за да си финансираме кампанията до позволеното от закона. Всяка партия може да похарчи до 3 млн. лева. Водихме разговори, че тези пари ги нямаме“.

„Шефката на митниците беше арестувана преди месец. Обвинение за контрабанда няма. Има организирана престъпна група, но от двама души. Оказа се, че няма европейска заповед за арест уж на големия мафиот, дето правил контрабандата – Паскал. Обвинението в момента срещу шефката на митниците е, че е повишила в длъжност няколко митничари. Това е обвинението“.

„Видя се, че не съм се срещал с Стефан и Марин Димитрови в Министерството на финансите по мое време. Няма записи. Няма свидетели. Ходили са да разпитват всички в МФ. Дори и секретарките. За пудела не мога да кажа дали са истински тези снимки. Ако всичко това беше вярно, дали нямаше да бъде използвано срещу нас. Нито едно обвинение не е повдигнато. Цялата дълбока държава е срещу нас. Ако имаше една стотинка, взета незаконно, щяхме да сме арестувани“, категоричен е Асен Василев.

Според него коалиция с ГЕРБ и ДПС няма да има в 50-ото Народно събрание.