След като ЕС обяви новата си мащабна дигитална стратегия, адвокат Емил Георгиев коментира, че идеята на съставителите е това да се превърне в директивно законодателство, което в някакъв момент да стане и национално.

Той поясни, че много е важно да се обърне внимание как се използва изкуственият интелект и какви са резултатите. Адвокатът обясни, че в днешно време трябва да се преразгледа и докъде е стигнала регламентът за защита на личните данни или т. нар. GDPR и какви са плюсовете и минусите му.

Георгиев посъветва хората да обръщат повече внимание на смартфоните си, защото те събират много информация за нас.

Нека потребителите да са по-критични, защото всяко свалено приложение може да изпраща данните ни извън ЕС, и ако в рамките на съюза те са защитени и имаме права дори да заличим някои събрани данни, то ако те отидат зад пределите му, това вече не е така, обясни адвокатът.

Експертът коментира и новите правомощия на спецсъда, а именно да запорира сметки при разследване на пране на пари.

Според Георгиев това е особен случай:

"Защото това е допълнителна компетенция и не се знае дали са компетентни, едва ли не напоследък всичко се отнася към този съд, едва ли не той е довереният съд на властта, приятелски настроеният съд на прокуратурата. Създава се неприятен прецедент, който е на път да превърне спецсъда в извънреден“, каза още адвокатът.

С това изменение има някакво отстъпление от общите процесуални норми и се създава специфична процесуална материя за спецсъда, което е опасно, смята още адвокатът.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!