Олне су Боа е северно, бедно, парижко предградие. Тук се раждат и израстват двете сестри, за които ще ви разкажем. По-голямата ще наричаме Сабрина - все още живее там, в един от блоковете. А по-малката, заедно с 3-годишния си син, е в Сирия.

Снимка: bTV

Тя е една от стотиците французи, които попадат в клопката на джихадизма.  Там не се знае истината за по-малката сестра. В течение са само антитерористичните специални служби и най-близките до семейството.

Съседите никога не трябва да разбират. Заради тежестта на клеймото "сестра на джихадистка". Влизаме в дома, в който преди години израстват двете момичета. 

Снимка: bTV

„Сестра ми беше модел за дете, което всеки родител мечтае да има. Никога не е създавала проблеми. Много добра ученичка беше. С уважение към правилата. Тя беше идеалното дете“, разказва Сабрина, сестра на джихадистка.  

И един ден среща някого… 

„Един ден тя ни каза, че е срещнала някакъв мъж в интернет. И че вече се омъжила за него“, споделя Сабрина.

Тя обясни, че всичко се е случило много бързо. Младоженците заминават да живеят в Египет. Изведнъж обаче откриват, че наемите там са много високи. Тогава младият съпруг бързо намира решение и предлага да се преместят в Сирия.

„Убедена съм, че сестра ми никога нямаше да тръгне сама. Тя беше подвластна на този мъж“, обясни Сабрина.

Снимка: bTV

Оттук нататък сценарият е предвидим. Ражда се бебе. Два месеца по-късно бащата е убит в бомбардировка. Едва тогава младата майка си дава сметка, че е попаднала в клопка. И че няма излизане от нея.

„Когато успява да ми се обади, ми казва, че сякаш е била в лош сън и едва сега се пробужда. Описва хората там и всеки път чувам едно и също от нея: "Не знам изобщо какво правя тук!", разказва сестрата на джихадистката. 

Снимка: bTV

"Там" всъщност е в крайната североизточна част на Сирия. В бежански лагери, контролирани от кюрди, в момента има около 450 французи. Много голяма част от тях са деца на джихадисти.

Преди няколко дни Париж организира тайна операция по изтеглянето на няколко деца, от най-беззащитните. Всичките са сираци и под 6-годишна възраст. За момента няма официална френска позиция дали и кога е възможно връщане и на пълнолетни френски граждани.

Съдбата на сестрата на Сабрина и на още 30 френски джихадистки е в ръцете на адвокат Мари Дозе. За разлика от крайно радикализираните те искат да бъдат върнати и да отговарят пред френски съд, за да спасят децата си от „Ислямска държава“. 

Снимка: bTV

„Огромният риск в момента е да се заблуждаваме, че като оставим там френските джихадисти, отдалечаваме заплахата от нас. Всъщност е точно обратното - оставайки ги там, създаваме потенциална опасност тук. Не бива да забравяме, че най-кървавите атентати във Франция бяха измислени и финансирани оттам.

В момента „Ислямска държава“ чака само това - да й оставим на място задържаните джихадисти“, обясни Мари Дозе, адвокат.

„Има категорично разделение на два лагера. Сестра ми е от момичетата, които искат да се спасят от тази идеология, да платят за грешката си пред обществото и може би някой ден отново да станат част от него. Другият лагер обаче е на крайно радикализираните. Те искат да останат там и да продължат с „Ислямска държава“, разказва Сабрина.

Официално Франция не говори за това. Но ако изобщо вече изтегля деца на джихадисти от лагерите, то е защото точно те са най-подходящи за манипулация от крайно радикализираните. 

Снимка: bTV

„Най-крайно настроените джихадистки казват на децата сираци: "Франция не те иска! Ти може да си французин, ама гниеш в този лагер и си вечно с дизентерия. Ти не си искал да се родиш тук, нито пък някой да те доведе. За Франция обаче ти си терорист." Давате ли си сметка какво се случва в главите на тези деца? Ами нищо чудно точно те да са бъдещите извършители на атаки. По този начин ние просто участваме в подготвянето на атентати“, смята Мари Дозе.

Снимка: bTV

В клопката на джихада лесно попадат и деца, които растат тук, в Европа. Дори няма нужда даследват някого в чужбина от любов, например. Чудовищна пропагандна машина работи за вербуването им. В практиката си като психотерапевт в Париж Теодор Котов среща много тинейджъри, които търсят форма на своя бунт.

Снимка: bTV

„Въпросът кой е податлив да се радикализира, дали неговият произход е важен, дали идва от бедно семейство, или от добре възпитано семейство с възможности, не стои, а и не е важен. Това всичко е във външната реалност. Много често забравяме, че имаме външна реалност и вътрешна реалност. Във вътрешната реалност няма бедни и богати. Много често там има силно чувство за несправедливост. И когато това чувство за несправедливост не може да бъде поето, когато човек не може да се справи с него, той търси решения. И едно е от решенията е да се радикализира“, обясни Теодор Котов, психотерапевт.

Според статистиката сред радикализираните има много повече сменили религията си, отколкото, родени мюсюлмани.

„Няма типичен профил. Пълна карикатура е клишето, че младо момиче от мюсюлманско семейство е най-податливо на радикализация. Не е вярно! Срещам всякакви случаи.Имам клиентки - момичета от богатите квартали, от семейства с републикански принципи и атеисти. Някои от момичетата дори са имали доста свободно поведение преди. Радикализирани са само за няколко седмици. Това е секта! Трябва да се приема по този начин. „Ислямска държава“ е секта! И интернет се превръща в ада, в канала за вербуване. Жертвите са на тийнейджърска възраст, в която сме способни на крайности, в която търсим абсолютния идеал, в която имаме нужда да се утвърдим и да дадем смисъл на съществуването си. От нищо не ни е страх на тази възраст. Всичко кипи. Всичко е крайно“, обясни адвокатът Мари Дозе. 

Кой може да спаси вербуваните деца, жертви на джихадистка манипулация в опит да бъдат превърнати в терористи? Във Франция все по-често помощ предлагат жертвите на тероризъм – оцелелите и на близките на загиналите. 

„Радикализацията е на една ръка разстояние в нашето общество. Това е един нов вид дрога. Искаме да предупредим: знайте, във всяко семейство може да се окаже някой, който да стане жертва на тероризъм! Но знайте също, че в абсолютно всяко семейство може да има дете, което да се окаже жертва на терористичната манипулация“, коментира Софи Дарс, президент на Френската асоциация на жертвите на тероризъм. 

„Голямото постижение на пропагандната машина на „Ислямска държава“ е, че учи децата да мълчат и да заблуждават обкръжението си. А междувременно те са в процес на радикализация. Няма магическа формула! Не е вярно, че са виновни родителите. Децата просто са превърнати в жертви“, обясни Дозе.

Сестрата на Сабрина знае, че ако някога изобщо стъпи отново на френска територия, й предстоят много години в затвора. Но само така може да спаси детето си от „Ислямска държава“. А изправянето й пред френски съд може да даде отговори на много жертви на тероризъм.

Снимка: bTV

„Те искат съдебен процес и ние искаме съдебен процес. Те може да получат отговор на въпроса: защо невинни техни близки са загинали. А ние – да си отговорим на въпроса – защо нашите близки заминаха там“, разказва Сабрина. 

"Най-добрият начин на отговорим на тероризма е да не се предаваме на омразата, на желанието за мъст, на насилието, на разчистването на сметки. Само не това!“, смята Софи Дарс. 

4 години след най-кървавите атентати във Франция обаче омраза и желание за насилие понякога продължава да има. Адвокат Мари Дозе получава често заплахи, дори смъртни, заради това, че е приела да се бори за връщането на джихадистки и изправянето им пред френски съд.

„Не ме интересува дали ще ме харесват. Особено хора, близки до фашистките ценности и идеи. А що се отнася до заплахите, които получавам… Ами ще ги преживея…“, казва Мари.

„Мисля само за сестра ми. Опитвам се да имам и друг живот, не успявам. Понякога си казвам: тя оживя сред бомбите на войната, а сега може да умре в лагер… Не мислете, че някой е защитен. Това може да се случи на всекиго“, споделя Сабрина.

В клопката на джихада всички се оказват жертви. И загиналите, и ранените в атаките, но и техните извършители - манипулирани и превърнати в терористи.