В края на януари спецпрокурори и полицаи нахлуха в офиси на Васил Божков в центъра на София. Както и в имот във Витоша, известен като бившата резиденция на Тодор Живков „Аглика”. От МВР разпространиха кадри от вътрешните помещения, от които се вижда, че автентичността на сградата е запазена.

Години по-назад, по време на приватизацията, имението е продадено на фирма, свързвана тогава с убития впоследствие банкер Емил Кюлев, разказва бившият директор на Природен парк „Витоша” Тома Белев.

Снимка: МВР

„Откакто аз се ангажирах с управлението на планината, мисля, че тогава беше собственост на г-н Кюлев, след смъртта му беше продадена“, казва Белев.

През 2015 година агенция за недвижими имоти търси активно нов собственик. В обявите в интернет имението се описва като „една от най-добре пазените тайни на Витоша и крайградска вила на Живков”.

Снимка: bTV

„В нея се помещават един голям апартамент и осем по-малки, огромна приемна, киносалон, трапезария, две кухни, фитнес, сауна, леден басейн, собствен водоизточник и дори бомбоубежище. Може да бъдете собственик на този уникален имот срещу 2 700 000 евро, или 1100 евро на кв. метър.

Снимка: bTV

„Тогава премина, поне тази част от сградите, към г-н Божков. Планината Витоша няма случайни собственици. Целият икономически елит си има нещо в планината“, казва Тома Белев – бивш директор на Природен парк „Витоша”.

Още преди продажбата от агенцията, предлагаща имота, предупреждават, че който и да придобие резиденцията, няма право да загражда земи около нея.

Снимка: МВР

Днес достъпът до сградата е сложен – посреща ни с пътни знаци, бариера и  ограда.

Снимка: МВР

„Там продължава незаконното ограждане на един огромен имот, почти един квадратен километър, който се охранява, недостъпен на посетителите на парка все още. Това, което ме изненада, е една нова постройка, която се е появила – тя излезе в кадрите на МВР, като сателитна постройка, няколкостотин метра, която е построена, доколкото проследих сателитните изображения, между 2016-2017 г. На първия етаж е гараж, на последния – някаква оранжерия, на втория – междинния, не беше ясно, не бяха посочили снимки. Това беше интересно, доколкото на територията на Природен парк „Витоша“ е забранено новото строителство и не е ясно как се е случило“, заяви Тома Белев - бивш директор на Природен парк „Витоша”.

От Столичната община обясниха, че миналата година са инспектирали района заедно със служители на Природен парк „Витоша”. От дирекцията на парка изпратиха писмен отговор до bTV.

„На 4 юни 2019 г. е извършена съвместна проверка на терен oт
междуведомствена комисия, чиято цел е била да даде експертно мнение във връзка със състоянието на сградния фонд и съоръженията на територията на парка. Проверката не констатира наличието на опасни сгради.”

От пресцентъра на „Нове Холдинг” не коментираха. Все още се чака екстрадирането на Божков. А жената до него – Елена Динева, е в ареста по обвинение за участие в престъпна група, ръководена от хазартния бос.

Резиденция в „Банкя“

Друга бивша резиденция на Живков край София – в Банкя, от години тъне в разруха. Твърди се, че бившият Първи живее там след смъртта на дъщеря си Людмила до падането му от власт. В този период един от най-доверените му хора е генерал Георги Милушев – последният началник на Управлението за безопасност и охрана (УБО) преди 89-та година.

„Последните 3 години бяха трудни години, от който и ъгъл да погледнем. Първо, виждаше се, че икономически страната съвсем се задъхва. Започна да губи доверието на основния стълб, който стои – Съветският съюз, Политбюро и особено първият човек – Горбачов. Личеше си все повече и повече, че Живков се тревожи от всичко това, което става. Твърде много – 32 години на върха. Износване във всяко едно отношение. Възрастта – също. Той виждаше, че той губи опората, подкрепата от най-близкото си обкръжение, включително от тия, на които той им даде път, той ги издигна. Търсеше да прави, както той казва, маньовър, да се промени нещо, но нямаше как да се промени. Той включително на изказването си на пленума на 10 ноември в Бояна, той не очакваше, че така ще бъде, въпреки че на заседанието на Политбюро беше принуден и си подаде оставката, но той очакваше, че пленумът на ЦК няма да приеме тази оставка“, спомня си Георги Милушев – последен началник на УБО.

След промените имало идея резиденцията в Банкя да се превърне в оздравителен център.

„И въздухът, и водата. Вътре имаше всички необходими оздравителни процедури да ги правят хората“, казва Милушев.

Днес имотът е публична държавна собственост и  е в ръцете на Областна администрация - София. Нови инвестиции няма заради дългогодишни съдебни спорове на бивши собственици на терена.

„Уникалното при него е местонахождението му, специфичният климат, тъй като оттам минават няколко въздушни течения… И уникалната растителност, която е посадена. Имотът е голям - към 400 декара. Там са минералните извори, които могат да се използват“, обясни Росица Тодорова – главен секретар на Областна администрация - Софийска област.

Бумът на строителството на резиденциите е през 70-те години на миналия век.

„Заедно с това имаше и ловни стопанства, домове към тях. Персонал не малък. Поддържането на тези обекти е много скъпа прищявка. Просто много сме строили, много средства сме влагали, гледайки или просто някаква мания да покажем… „Перла” беше наистина Перлата на Черноморието. Прекрасна, плаж, опира непосредствено в горските масиви, въздух, вода, гора…“, разказва последният началник на УБО.

Резиденция „Перла”

Резиденция „Перла”, сочена за една от любимите на Живков, е разположена на брега на морето край Приморско на терен от 127 декара, който включва и незавършен хотелски комплекс. Според местните, тя е била строго охранявана и дори оградена със стена, от която и днес има следи.

Снимка: btvnovinite.bg

„Сградата е проектирана и направена така, че да обслужва едно-две семейства. В най-горната си част има огромна тераса, фризьорски салон, сауна, места за почивка. Само покривната конструкция за онези времена е струвала над 100 000 лева. Със закрит басейн, пълнен с морска вода, взиман на 300 метра от морето… Мина към „Интерхотели”, имаше такава фирма, тя го менижираше като хотел 4-5 години. После премина в ръцете на Илия Павлов и малко след това беше убит, това е резултатът. Сградата е в абсолютно окаяно състояние, абсолютно запусната“, коментира Здравко Василев – жител на Приморско.

„В момента сградите са частна собственост с терените около тях, статутът им е горски територии. По общия устройствен план това са територии за курортни нужди“, обясни Петко Гечев – зам.-кмет на Приморско.

Собственик на имота е дружеството „Перла Г”. В надзорния му съвет – според Търговския регистър, през 2011-та година е съпругата на простреляния бизнесмен Илия Павлов - Дарина. Компанията е внесла инвестиционно предложение за изграждане на „хотели и курортни сгради на терена”. Все още обаче до реализация на проекта не се стига.

„Състоянието на сградата, на самата резиденция, не е особено добро. Това, което прави общината, е периодично огледи, писма и искания от собствениците за обезопасяване. В сградата има охрана, осветление, но ремонтни дейности лично ние не сме видели“, казва Гечев.

От „Перла Г” обясниха, че след придобиване на имота са стартирали процедура за изработка на подробен устройствен план, включително и оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

Снимка: btvnovinite.bg

„Тогава се установи, че в незавършения хотел в близост до резиденцията са се заселили редки видове прилепи. Това наложи преосмисляне на плановете и намиране на решение за тяхното безопасно преместване. Това е причината досега да не предприемаме никакви стъпки по застрояване или обновяване на имота.”

От фирмата твърдят още, че разработват нова визия за мястото, която включва запазване на съществуващата сграда на резиденцията.

Интерес за придобиване на имота още през 2001 година проявява и… бизнесменът Николай Банев. Тогава вестник „Сега” пише: 

На наддаването беше дошла тежката артилерия - Илия Павлов и шефката на "Балкантурист" Нели Сандалска, шефът на АКБ Корпорация Николай Банев с приятелката си - изпълнителен директор на "Русалка" - Евгения Генчева, и Людмил Стойков, собственик на "Дюни"… Първи се отказаха хората на АКБ.

Резиденцията край Ямбол

Името на Банев изниква и в историята на още една бивша резиденция на Тодор Живков - в местността Бакаджика. След промените  управлението й се поема от две предприятия.

„Има 44 помещения в затворен комплекс, много кабинети, 16 спални, столова, басейн и две противорадиационни укрития дори“, казва Ваня Велева, говорител на НАП-Ямбол.

По данни на община Ямбол, през 2003-та година сградата е придобита от фирмата „Блясък”. В съвета на директорите е бил Николай Банев. През част от годините и сега за охраната на бившата резиденция се грижи Слав Славов.

„Преди го държеше Николай Банев… Той е идвал 1-2 пъти, само ей така, за обиколка, нищо повече“, обясни Слав Славов – служител в имота.

В края на 2014-та имотът се продава от НАП на търг.

„До този търг се стигна затова, защото бившият собственик е натрупал десетки хиляди задължения, които по дефиницията на приходната администрация се смятат за суми в особено големи размери“, обясни Ваня Велева, говорител на НАП-Ямбол.

Новият купувач, собственик на фирма за автобусен транспорт, не застана пред камерата ни, но обясни, че не се е отказал да инвестира в имота.

В двора има и вертолетна площадка. Местните не помнят нито да е ползвана някога, нито пък самият Живков да е идвал в резиденцията.

Бил е обаче в друго мащабно имение на властта, изградено край Русе.

Резиденция „Липник”

„Заповядайте в апартамента на Тодор Живков. Тук е бил работният му кабинет, спални, санитарни помещения. Това е мястото му за отдих и работа. Апартаментът, който е бил предназначен за Чаушеску, е в отсрещното крило. Абсолютно симетричен, разликата е само в цвета на мокета.
Функцията на резиденцията на това място е била да се провеждат оперативните срещи межу Тодор Живков и Чаушеску. Доколкото ми е известно такива срещи са се случвали само 2 пъти в цялата история на това здание. Тук е центърът на всичко, това фоайе, разполага сградата с голяма конферентна зала, ресторант“, разказва Теодор Димитров – собственик на имота.

За предишен собственик на резиденцията се сочи покойният бизнесмен Михаил Михов, известен като Мишо Бирата, нашумял около скандала с подслушването на бившия шеф на митниците Ваньо Танов. Заради натрупани дългове, имението става собственост на кредитори  и е поето от съдия-изпълнител. През 2014-та активно се търсеше купувач.

 „Има дело, което е заведено след скъсан лизингов договор, и поради неудовлетворени плащания длъжникът е осъден да заплати голяма сума, въз основа на което се пристъпва към изпълнение на неговите недвижими имоти. Земята е държавен горски фонд и категорично казвам, че тя не може да се продаде. Продават се постройките. Цената е малко под 400 000 лв.“, обяснява Иван Хаджииванов – частен съдебен изпълнител

Настоящият собственик на сградата е русенска спедиторска компания.

„Водени  къде от сантимент, къде от желание да направим нещо по-различно, нещо по-добро, в много кратък  срок взехме решението да се явим на търга за тази сграда, като първоначалната идея беше да направим нещо социално“, обясни Теодор Димов – собственик на имота.

В първите дни след падането от власт на Тодор Живков плановете за бъдещето на резиденциите са мащабни. И никой не очаква тогава, че 30 години по-късно част от тях ще се превърнат в паметници на разрухата.

„Особен беше стремежът да се покаже на новото ръководство, че не сме същите. А как да не сме същите, като сме същите, абсолютно същите. Да демонстрираме, че ние правим коренна промяна, че ние раздаваме, ние даваме“, коментира Георги Милушев.

„Сградата претърпя това, което претърпя и цялата ни държава – по неясни пътища се озова в ръцете на хората, които допуснаха да се случи това“,  казва Здравко Василев.

„Материалната база има своите функции. Те са предназначени тогава да обслужват Първия. След като Първия го няма, много трудно ще намерят следващите първи. Една рушаща се база не е от полза за никой – нито за собственика, нито за обществото“, смята Тома Белев.