Нови факти около свалянето на Тодор Живков, който падна от власт преди 28 години - 24 месеца преди пленума на 10 ноември 1989 г. Тодор Живков опипва почвата за оттеглянето си.

Първата оставка на Живков всъщност е фалшива тя има цел да пробва обединена ли е вътрешната опозиция срещу бившия Първи. 

Освен това той иска да запази поне държавния си пост. Неговите съпартийци обаче имат план за детронирането му.  

„Оставката  е доста  театрално отхвърлена. Интересно e обаче, че министър-председателят Георги Атанасов грижливо прибира тази оставка”, обясни доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви”.

Година по-късно Атанасов я внася на пленума на ЦК на 10 ноември. И всичко изглежда като удовлетворяване на молбата на другаря Живков. 

Фотографът Иван Григоров помни в детайли Тодор Живков - в лични и в протоколни моменти. Често лентата му е била конфискувана от комунистическата цензура. Но много по-трудно му е било да държи обектива след падането на Генсека от власт.

„На големия митинг на 18-и аз плаках, не знам защо, че нещо ще се промени...Трудно се снимаше така, имаше голямо въодушевление, много хора”, спомня си Иван Григоров. 

С фотосите си той показва социалистическия сюрреализъм от 80-те и 90-те години на XX век.