Криогениката е иновативен метод, който позволява дългото съхраняване на тела в контейнер, пълен с течен азот. Хората, избрали този метод на криоконсервиране, най-често са диагностицирани с болести, за които няма лек.

Собственикът на компанията „Алкор", предлагаща тази услуга в САЩ, Макс Мур, разказва, че основната цел е тези хора да се събудят в бъдещето, когато  медицината е достатъчно напреднала и има лечение.

 Цената за такава услуга започва от минимум 200 хиляди долара за съхраняване на тяло. За криоконсервиране на мозък минимумът е 80 хиляди. В листата на чакащите има известни лица от Холивуд. Популярният бейзболист Тед Уилиамс е консервиран вече 20 години.

Пред Светослав Иванов застава д-р Наташа Вита-Мур от компанията.

- Както видяхме от Агенция Ройтерс, Алкор съхранява телата на 199 души, плюс близо 100 домашни любимци. Бихте ли описали техническите условия, при които се съхраняват?

- Разбира се! И то ще въведе чудесно към техническата напредналост на процеса. Мисията в това отношение е да удължи живота чрез биомедицинската наука крионика за съхранение на човешки клетки. Криониката се използва още от 1954 г. за „замразяване" (такъв бе терминът тогава) на яйцеклетки, а сега витрифицираме ембриони. Най-добрият начин да обясня как работи е следният: да речем пациент се разболява, в болница е, в хирургическо отделение. Чрез специална гривна, медицинската система ще уведоми централата на Алкор и нашият спешен екип ще дойде по най-бързия начин. Щом докторът обяви, че животът ви е свършил, че медицината не може да направи нищо повече, за нас не сте съвсем мъртви все още. Тук идва криоекипът, екип за транспортиране – те работят по охлаждане на тялото. Има криопротектор, който се вкарва венозно. Преместваме пациента в операционната зала на Алкор, където има невероятна поредица от процеси, през които пациентът минава. Но за да опростя, криопротекторът се влива в кръвообращението, за да се намали и дори предотврати замръзване. Тъй като неконтролираното замръзване може да наруши кръвоносните съдове, Алкор изключително внимателно съблюдава момента на вливане, количеството, градусите и т.н.

Снимка: Редакторски екип

- Имате предвид, че има точно определен времеви прозорец, в който трябва да действате, за да се получи всичко технически издържано?

- Да, и то е много важно, затова екипът на изчакване има за задача да е там, когато трябва да е там. Разбира се, има ситуации, в които нямаш време да уведомиш екипа на Алкор, например при катастрофа, но медиците щом дойдат и видят гривната или гердана уведомяват екипа. Така че екипът на изчакване ще пристигне незабавно – независимо дали ще пътува с кола, със самолет.

- Тоест пациентите са легално мъртви, но твърдите не и биологично мъртви. Какво означава това?

- Отличен въпрос. Нещо, което разбираме за смъртта в днешно време е, че сърцето може да спре, да те счетат за починал, но след това да са успели да съживят сърцето. Това е чудесен пример как човек може да бъде помислен или обявен за законово мъртъв, но да бъде върнат към живота чрез различни биомедицински технологии и мисля, че съживяването на сърце е страхотен пример. Но когато доктор, медицинско учреждение не може да направи нищо повече, те обявяват пациента за законно мъртъв. Има голяма разлика между законово мъртъв и мъртъв-мъртъв. Тялото все още се охлажда, кръвта все още тече, а екипът на изчакване ще продължи кръвообръщението, за да няма исхемия, което може да е много вредно за пациент за крионика.

Снимка: Редакторски екип

- Да вземем за пример Тед Уилямс, който почина преди 20 години. Сега е запазен, замразен в контейнер на Алкор. На какво се надяват роднините му?

- Не използваме вече думата "замразяване", защото терминът е доста мъгляв. Замразяване означава, че клетките ще се кристализират и счупят, което не би било добре, особено за мозъка. Сега е витрификация, процес, използван за ембриони – витрифицираме ембриони. Казваме "замразяване на ембриони", но всъщност е витрификация, което е по-бавен процес, който не достига до тази точка на замръзване. Тед Уилямс, много е любопитно. Имаме някои известни хора, записали се за крионика и да, Тед Уилямс е един от тях. Не знам конкретно какво желае семейството му, не съм общувала с тях, но мисля, че повечето семейства на пациенти на крионика искат след време, когато е безопасно и етичната употреба на технологии и основана на доказателства наука може да върне човек, да го съживи. Тед Уилямс ще бъде съживен в добро състояние и всичко, което е необходимо да бъде поправено към въпросния момент, биомедицината ще е напреднала много през идните много десетилетия.

- Проучванията Ви доказват, че съществува дългосрочна памет. Как го доказахте? С животни или?

- Да, използвах просто животно. Всъщност използвах най-известното животно, използвано в много биомедицински проучвания, нарича се C. Elegans, просто животно, реално е червей. Този червей е страхотно просто животно. Можете да го видите, прозрачно е и се виждат всичките му 302 неврона в невероятното му тяло, плуващо в блюдото на Петри или агар-агара. Изучавах как учат тези червейчета, а те учат по различни начини – чрез звуци, слухово, обучение чрез обонянието с миризми. Много са чувствителни и реагират. Обучих ги като бебета, веднага след излюпването им от яйцата. Научих ги да отидат към храната си и поставих химикал до храната, така че да свързват храненето с мириса на този химикал. А обонянието им е много силно и, в интерес на истината, обонянието е дълбоко свързано с паметта. Обучих ги с храната и миризмата. Като станаха зрели ги витрифицирах, криопрезервирах ги и след това ги съживих и изпробвах в блюдо на Петри. Поставих храната с аромата в единия край на блюдото, а в другия край – храната, без миризмата. 99,9% от простите животни отидоха към храната с мириса. Работих със стотици червеи в многобройни експерименти, прегледах всички опити и стана ясно, че бяха запечатали храната с мириса, бяха се научили да ядат храната си с тази миризма. Много простичко, доста павловско.

-  Кажете, докторе, ако се криопрезервира човек на възраст 25 и остане в контейнера 20 или 50 години, на колко ще бъде, когато излезе?

- Много интересен въпрос. Обвързва се с тълкуванието на обществото към стареенето. Стигнахме до момент, в който хората се гордеят да кажат на колко години са, защото изглеждат толкова добре. Не само това, имаме различни видове стареене – хронологично, за което говорите Вие, емоционално, интелектуално и др. И така, хронологичното стареене е това, което споменавате – броят години, от които той или тя съществува. Това би било възрастта на съживяване. Ще бъдат съживени на възрастта, в която са влезли в криокамерата.

- А каква е основната идея на криопрезервирането на мозъка отделно от тялото?

- Много пациенти избират "невросуспендиране", което е криопрезервиране на мозъка. Много пациенти избират цялото тяло, включващо мозъка, гръбначния мозък, целия организъм. Причината някои пациенти да избират само невросуспендиране е, че подкрепят идеята, виждането, че всичко се намира в мозъка. Винаги можем да придобием нови тела, особено с напредъка на изкуствения интелект, роботиката и протезите. Но не можем да имаме нов мозък към този момент. Мозъкът е най-ценният ни орган и да го запазим възможно най-здрав и защитен е изключително важно. Черепът например защитава вътрешно разположения мозък, имаме много силен череп около мозъка, за да го защитим от челно, странично или друго нараняване. В криониката мозъкът се защитава в процеса на витрификация възможно най-сигурно и етично, така че да функционира ако и когато бъде съживен.

- Как убеждавате пациентите да изберат тази процедура, предвид факта, че медицината все още не е намерила лек за болестта им?

- До голяма степен зависи от системата на убеждения на хората – противоречи ли на религията, на етичните и моралните им стандарти, дали е научна фантастика, какво се случва, много е неизвестно. Въпреки това, първия път, когато стигнаха до луната, беше неизвестно. Не знаехме каква би била гравитацията, докато не стигнахме там. Първия път, когато ранните европейци преплавали или викингите стигнали нови континенти, било неизвестно. Считали са земята за плоска, после сме научили че е кръгла. Толкова много различни възможности, които откриваме и научаваме как да управляваме, как да се справяме с тях, как да се намесваме и свикваме с тях. Има сътрудничество между науката и технологиите, човешките познания, нивото ни на етика, моралност, човешките ни потребности. Хората обичат живота и искат да живеят.

Снимка: Редакторски екип

- Д-р Мур, представете си, че съм Ваш пациент или клиент и ме убеждавате да съм част от компанията Ви. Каква е гаранцията, че след 100 години например ще има кой да ме събуди?

- Отличен въпрос. Много мисля по въпроса, много крионици също. Общността е много силна и е необходима максимална надеждност и ефикасност. Алкор например има фонд за съхранение, закони и споразумения между пациента и Съвета на директорите, служителите на корпорацията. Има етична политика, политика за съответствие, има много правни процедури, които трябва да бъдат изпълнени, за да се гарантира надеждността на суспендирането, на консервирането. За усилията за продължаване на научните изследвания и да сме на предни линии в проучването за намиране, разкриване, откриване и изграждане на процеси, които да помогнат да съживят пациентите – финансирането до голяма степен се прави от животозастраховане. Можете сами да инвестирате със собствено имуществено планиране. Аз например имам имуществено планиране и собствен тръст, в който се заделят пари за бъдещето. Не че финансовата система не е наваксала, има всякакви протоколи, които може да предприеме човек извън Алкор, за да гарантира финансирането и опеката си. Но с Алкор има споразумение, че Алкор ще направи всичко законово възможно, за да бъде там да помага на пациентите в процеса на съживяване.

- Какво обяснявате на религиозните хора? Какво става с душата им, ако тялото остане в контейнер?

- Интересно е, защото този въпрос засяга философската концепция тяло срещу ум, съзнание и т.н. За религиозните хора, вярващи в душата – има много различни религии и разнообразие от убеждения. Но директно бих казала, че в състояние на стаза, когато сте витрифицирани в камерата, криопрезервирани, това не означава, че душата е избягала или отишла другаде. Означава, че има стаза. Като да изпаднеш в кома – човек като е в кома, душата им не ги напуска, не изчезва, остава там, свързана, обгърната в съществото на човека. Бих казала на религиозния човек, че криопрезервирането не отрича религията или отхвърля религиозните. Може да сте християнин, будист, мюсюлманин, евреин, каквато и да е вярата ви, и все пак да уважавате и да приемете практиката на криониката, защото няма реален конфликт.

- През 70-те хората си мислели, че не е етично да се правят бебета в епруветки. Бихте ли описали бизнеса си като етичен?

- Абсолютно, да! Даже през 1978 година се ражда първото бебе от епруветка. Критиците, противниците, твърдяха, че е неморално, неетично, че бебето не е човек. Имаше такова възмущение, че животът на майката е бил под заплаха, докторът е бил заплашван. Стигна до новините в Англия, където е извършено. Днес има над 5 милиона души, обикалящи сред нас, заченати в блюдо на Петри, да речем бебета от епруветка. Тези 5 милиона души, обикалящи сред нас, по цял свят, са толкова човек, колкото сме аз и Вие. Всъщност не знам, може и да сте роден от блюдо на Петри, но трябва да преодолеем предразсъдъците, осъждането. Смятам, че е необичайно да бъдете предубедени и пристрастни срещу криониката, защото не сте събрали достатъчно информация, да речем. Имаше една статия, в която критикът, биоетикът го нарече "научна фантастика" – много от научната фантастика от миналото сега е реалност. Трябва да внимаваме какво наричаме научна фантастика и да внимаваме срещу какво имаме предубеждения или как твърдим, че хората са луди, не ги интересува животът, че са себични елитарници. Тези различни епитети, които често се подхвърлят, са груби и несправедливи.

- Д-р Мур, един личен въпрос. Вие бихте ли използвали този метод за себе си?

- За себе си? Да, записах се за крионика през 1991 г., така че да, аз съм невропациент и в момента на законовата ми смърт ще бъда транспортирана в центъра за крионика, където ще извършат операцията и интервенцията, която ще витрифицира мозъка си и ще ме сложат в камера, докато не настъпи време, в което биомедицината да навакса и да можем да съживим мозъка и да имаме протези за цялото тяло. Така че да, записах се преди много десетилетия. Направих го защото, и това е важно, понякога трябва да стигнем момент, в който да осъзнаем колко уязвими са телата ни. Това стана при мен. Понякога е отрезвяващо, когато се разболеем или претърпим злополука или инцидент, преждевременно. Осъзнаваме колко е крехък човешкият живот и си казваме "Не искам да умра, искам да живея!" Това ми се случи, бях в Япония и за щастие оцелях. Но ме накара да осъзная, че всичко може да се случи по всяко време. Малко след това започнах да изследвам науките и технологиите за удължаване на живота, различни протоколи, кога настъпва смъртта – целия спектър идеи. Осъзнах, че криониката е най-добрата алтернатива, смекчаваща окончателността на смъртта, каквато познаваме днес.