Белият дом е на път да обяви "Вагнер" за терористична организация. Причината не е само войната в Украйна и ролята на „Вагнер“ там. САЩ отчита нарастващото влияние на бойците на Евгений Пригожин в Африка. Но какво е „Вагнер“?

„Извъндържавна полулегална, полузаконна структура, която да извършва функции и задачи, които самата държава не може да ги прави. Например директна военна интервенция там, където държавата желае да изнесе своето влияние. Така например бойното кръщане на „Вагнер“ 2014 година точно там, където в момента са най-горещите точки в руско-украинския конфликт. Това е Донбас. Това е прощъпулникът. 250 са първите рекрутирани", обясни проф. Владимир Чуков.  

Снимка: Reuters

"2014 година хората на тази компания изиграха важна роля при окупацията на Крим. Зелените човечета това са те. И оттогава започнаха да набъбват. От 250 човека постепенно 4000, 7000, като се счита, че сега, 2022 година, те са над 40 хиляди. Това е по западни данни, като това са само военните. Това е цяла империя, това е държава в държавата, като Евгени Пригозин, готвачът на Путин… Тези хора, забележете, имат научен институт, имат социологическа агенция, имат всички компоненти за водене на конвенционална, но и на хибридна война“, допълни проф. Чуков.

Чрез частната военна организация Русия окупира територии, без официално да води война. Така окупира Донбас през 2014 г., а днес „Вагнер“ качва и сваля диктатори в Африка по същия модел - военна окупация без официална война.

„2018 - 2019 година, те много силно се вклиниха в африканския континент и забележете как се появяват - те се появяват, като част от предизборната кампания на някой местен африкански кандидат за президент. Много ясни са сделките – ние ти помагаме да вземеш властта, тоест правиш преврат, както беше класиката в Буркина Фасо, но срещу това ти, като станеш президент, ни даваш да експлоатираме мините, уран, злато, диаманти - каквото има държавата. Ако погледнете Мозамбик, Руанда, Ангола, Гвинея, Гвинея Бисау, Централно-африканската република, Мали. Това, което прави впечатление, че те стъпват в онези африкански държави, които ги конфронтират с Франция. Там, където има британско влияние, те ги избягват“, добави проф. Чуков.

Вагнеровци са изключително жестоки. За тях правилата на войната не важат. "Тези хора са откровени главорези", отбеляза проф. Чуков.

Русия отрича да има нещо общо с „Вагнер“, въпреки че самите вагнеровци използват руски военни бази за своята подготовка.  

И ако така наречените референдуми за отнемане на части от територията на Украйна предизвикаха възмущението на целия свят, защото нещо подобно се случва в Европа, то властта се печели по подобен начин в редица африкански държави, без това да става повод за сериозно внимание.

- В Африка ако знаете какви ги вършат.
- Това е начинът да не обявяваш война на една държава и да я окупираш?
- Абсолютно. Те отиват като консултанти. Те отиват да ги консултират за изборите.

Вече има свидетелства за участието на африканци на страната на Русия във войната в Украйна.

„Там, където стъпят – ЦАР, в Сирия, в Либия, те автоматично търсят наемници. Сега започнаха да рекрутират граждани на африканските държави“, заяви проф. Чуков.

Обявяването на "вагнеровците" за терористична организация дава формални основания за Съединените щати да започнат наказателни преследвания срещу лидерите на групата, както и срещу обикновени бойци, но чисто формално „Вагнер“ е фирма, регистрирана в Хонконг и няма нищо общо с Русия.

„В Краснодарския край имат база, в която се водят техните тренировки, те не са регистрирани в Русия, въпреки че имат седалище в С. П., в Краснодарск. Тя е организация, фирма, която е регистрирана в Хонконг. Руската държава казва: Ние нямаме отношение, въпреки че човекът, който създаде реално тази организация - Дмитрий Уткин, е награден от Путин с герой на Русия“, обясни проф. Владимир Чуков.

„Вагнер“ си създаде образ на страшилище в Африка и Сирия през последните години, но претърпяват сериозни загуби и удар по имиджа си в Украйна.

Знаков е случаят с убити над 100 бойци от „Вагнер“ с един удар в украинския град Попасна при обстоятелства, дали повод за подигравки към тях.

Малко преди удара руски журналист, известен с прокремълски пропагандни материали, публикува снимки от базата „Вагнер“ заедно с предполагаеми бойци. В публикация в „Телеграм“ той се хвали как го посрещали "като свои" и му разказвали шеги. Но на една от снимките, която руският журналист публикува, се вижда адресът - улица "Мироновская" 12. Той трие публикацията бързо, но вече е късно. Този адрес става цел на няколко украински ракети, изстреляни от "HIMARS". И базата на „Вагнер“ е в руини.

"Готвачът на Путин" Евгений Пригожин и неговата частна военна компания "Вагнер" вече бяха засегнати от санкции на САЩ, Обединеното кралство и Европейския съюз, въпреки че групата продължава да набира сила и влияние.

През септември Пригожин за първи път призна, че е основал групата и, че тя действа в Сирия и други арабски страни, както и в Африка, и Латинска Америка. Той нарича "Вагнер" "един от стълбовете на родината".