Двадесет и седемте страни от ЕС постигнаха консенсус за налагане на санкции на руската паравоенна компания "Вагнер", която според Запада може да се намеси в Мали, съобщи днес върховният представител на ЕС по сигурността и външната политика Жозеп Борел, цитиран от Франс прес.

Нейни наемници се сражават на страната на правителствените войски в Сирия и в няколко африкански държави. Инициативата е на Франция, чиито интереси в Мали са застрашени след военния преврат през лятото.

След като Париж реши да намали военния си контингент в страната, завзелите властта генерали поканиха "Вагнер" на помощ срещу ислямистките групировки.

Преди 2 дни френският президент Еманюел Макрон призова Русия да изтегли паравоенната групировка от Либия, където се сражава в подкрепа на една от враждуващите фракции.

"Има консенсус за вземане на ограничителни мерки срещу тази група. Те ще бъдат определени веднага щом приключи работата на техническо равнище", заяви Борел след края на среща на европейските външни министри в Брюксел.

Той добави, че тези мерки може да бъдат приети на следващата среща на външните министри, насрочена за 13 декември.

Ръководителят на френската дипломация Жан-Ив Льо Дриан обясни, че става дума за санкции срещу членове на паравоенната компания и срещу предприятия, които работят пряко с нея. "Съществува заплаха в Мали", подчерта той на пресконференция.