Руският милиардер Евгений Пригожин, срещу който прокуратурата на Съединените щати повдигна обвинение в конспирация и намеса в последните американски избори, е с наемническата група „Вагнер”, пише журналистът Владимир Исаченков от „Асошиейтед прес”.

В началото на месеца в световните медии се появи противоречива информация за смъртта на стотици руски наемници, сражавали се в Сирия. От Кремъл отрекоха бройката и казаха, че загиналите са най-много петима.

По-късно се оказа, че наемниците са от частната руска военна компания „Вагнер”.

Според „Асошиейтед прес” Пригожин е свързан с групировката, като нейни репортери били първите, писали от древния град Палмира в Източна Сирия.

Пригожин, или още познат като „Главният готвач на Путин”, е собственик на кетъринг компания, с която е финансирана предполагаемата намеса в американските избори.

Освен този бизнес, Пригожин има и голяма медийна империя и контролира над 10 новинарски портала в Русия, които привличат десетки милиони посетители. Според публикацията в „Асошиейтед прес” неговите медии служат като важен инструмент на държавната пропаганда преди изборите за президент в Русия на 18 март.

Пригожин е свързван и с „фермата за тролове” Агенция за интернет изследвания, която също е замесена в скандала с намесата в американските избори.

Медийният бизнес на Пригожин е свързван с множество жълти новини в Русия, както и с хвалебствия по адрес на президента Владимир Путин.

Милаердър е лежал девет години в затвор за грабеж и други провинения още по времето на СССР, а бизнесът ѝ е започнал със сергия за хотдог.

Прякорът „Главният готвач на Путин” Пригожин получава заради договора си с руското министерство на отрбраната за доставка на храна и услуги на армията, който се оценява на 1,2 млрд. долара. Компанията на милиардера етази, която е отговаряла за храната по време на срещата на високо равнище на Г-20 в Санкт Петербург през 2013 г.