През седмицата намерението за смяна на директора на най-голямата спешна болница у нас стана причина за такъв трус между партньорите в управлението, че за пореден път имахме усещането, че правителството може да падне веднага.

„Смисълът на термина здравеопазване е в двете думи, които съдържа – „здраве“ и „опазване“. Здравето е на населението на хората, на цялата нация, опазването е грижа на лекарите. Всеки един трус в „Пирогов“ и в системата на здравеопазването не е добър нито за населението, нито за хората, които работят“. Това коментира в „120 минути“ директорът на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров.

„Аз съм първият директор, който е външен за „Пирогов“ като болница. Лекар съм, педиатър, но съм влязъл в болницата, без преди това да съм работел като лекар в нея. Влизам в болницата след обявен конкурс по времето на проф. Костадин Ангелов – като председател на борда на директорите. Работя в „Пирогов“ при пет правителства. Когато бяха смените с предишните директори, те бяха под определени натиски и форми, които не искам да коментирам. Когато проф. Поромански беше сменен от мен в правителството на Асена Сербезова, аз поех болницата първо в спешен порядък, защото бях председател на борда на директорите. След това се явих на конкурс в служебното правителство на Асен Меджидиев, който спечелих – вече като директор на „Пирогов“, обясни д-р Димитров.

„Най-малко съм работел с правителството на проф. Ангелов, след това съм работел със Стойчо Кацаров, с проф, Сербезова, с Меджидиев и проф. Хинков. Винаги съм правел едно и също – давал съм доклад какво е състоянието на болницата, какво сме направили до момента и какво предстои“, уточни още той.

В ефира на „120 минути“ проф. Димитров потвърди, че общите задължения на „Пирогов“ са 65 млн. и 200 хил. лева, и допълни, че преди това е имало 17 млн. лева, които са били просрочени задължения, които не са се обслужвали и по които са течали 10% лихва към различни доставчици. Те са доставяли всичко необходимо на "Пирогов", за да функционира.

„Има обвинения към „Пирогов“ за неплатежоспособност. Към този момент няма нито едно просрочено задължение. Обслужваме всички задължения към доставчици, кредитори, енергоносители. Няма нито един ден забавяне на заплати и към служители“, уточни още той и представи таблица как са нараствали заплатите в „Пирогов“. От нея става ясно, че средната брутна заплата в болницата през 2022 г. е била 2637 лева, а през 2023 г. е 3320 лева.

„Финансовата загуба, която констатират одиторите не е за моето време е за предходен период“, заяви още д-р Димитров.

Той заяви, че представители на медицинския съвет на болницата са били поканени на среща в здравното министерство, но никой от не е искал да отиде. 

За изтегления кредит от 34 млн. лева от търговска банка Валентин Димитров посочи, че по линия на бюджета не е имало достатъчно средства, които да му бъдат осигурени, и даде пример, че Александровска болница е изтеглила кредит с 5% лихва, докато тази на "Пирогов" е 1,8%.

Какво още коментира директорът на "Пирогов" - чуйте във видеото.