След изслушването в парламента на здравния министър и шефа на „Пирогов“ Комисията по здравеопазване поиска проф. Хинков да отмени протокола за освобождаването на д-р Валентин Димитров. Вчера в студиото на „Тази сутрин“ здравният министър цитира одитния доклад за „Пирогов“, според който натрупаната загуба в болницата е около 31 милиона.

Това е за период от над 20 години, поясни по-късно директорът на спешния институт и уточни, че за 2022 г. годишната загуба е около 6 милиона.

След вътрешния одит директорът е поискал проверка от прокуратурата, Агенцията по държавна финансова инспекция и финансовия министър Асен Василев. В същото време от здравното министерство казват, че са предали одита на тези и други институции.

„Последните неща, които се случват около „Пирогов“, са много обидни. Като майка на Даная и като родител смятам, че е много нелепо да отстраниш директор заради финансов доклад, който е изфабрикуван много нелепо и нефелно и в същото време да не го направиш заради смъртта на едно 15-годишно дете заради липсата на кадрова обезпеченост, заради това, че три дни нямаше кой да отиде да я прегледа, заради това, че тя беше върната с хематом в главата и изпратена вкъщи за една седмица с обезболяващо“, каза коментира в „Тази сутрин“ Ани Стоянова - майката на 15-годишната Даная, която почина в "Пирогов".

Разказвали сме ви причините, поради които жената има своите съмнения, че детето ѝ е получило адекватна здравна грижа в болницата.

„След удар в главата ние потърсихме помощ. Направиха само рентген и ни изпратиха да се приберем вкъщи с обезболяващо. Тя си стоя вкъщи цяла седмица с главоболие. След това потърсихме помощ втори път, приеха я и няколко часа по-късно вече беше в реанимация. От петък сутринта до неделя вечерта не се появи неврохирург, който да я прегледа. Появи се вече след скандала и след като се вдигна шум“, припомни Ани Стоянова.

„Лекарите категорично закъсняха с операцията на Даная, нямаше кой да я оперира“, заяви още тя.

„Все още се чака одита от Медицински надзор, проверката в „Пирогов“ също е приключила, но отговор от нея нямам“, посочи майката на Даная.

Според нея щом има проблем в „Пирогов“, проблем има и във всички други проблемни болници. Ани Стоянова подозира, че има злоупотреби и с медикамент.

„Здравният министър няма нужда от опозиция, той сам си е опозиция. Не успя да се справи с нито един от настоящите проблеми в здравеопазването – нито с електронните рецепти, нито с топлата вода в ИСУЛ. Някой трябва да понесе последствията. Проф. Хинков не разбира нуждите от детска болница“, коментира още тя.