Има съмнения за грешен подход в лечението на 15-годишната Даная и липса на специалисти в болница "Пирогов" в поредицата от почивни дни около 6-ти май. Това става ясно след репортаж на bTV и Мария Цънцарова.

В болницата е назначена вътрешна проверка, а директорът е готов да наложи и дисциплинарни наказания.

Преди 4 месеца момичето изпада в мозъчна смърт, а днес майка ѝ пита: "Можеше ли Даная да бъде спасена?"

Даная е диагностицирана с хематологично заболяване миналата година.

"Тя трябваше да се пази от всякакви удари. Всеки удар би могъл да е опасен, много опасен“, каза Ани Стоянова – майка на Даная.

В края на април обаче Даная удря главата си в леглото, казва на майка си на следващия ден, защото започва силно главоболие. След преглед и рентгенова снимка в спешния неврологичен кабинет в "Пирогов" я насочват за домашно наблюдение и консултация с хематолог.

Рентгенът достатъчен ли е, когато става въпрос за такова по-специфично състояние?

"Според мен, не, без да съм неврохирург", каза д-р Денка Стоянова.

В следващите дни главоболието става непоносимо и Даная е пак в Пирогов - вече е приета по спешност - в петък, точно преди поредицата от три почивни дни около Гергьовден. Часове по-късно състоянието ѝ се влошава.

"През цялото време контакт с лекари нямах, само със сестра, медицинска сестра. Тя все още беше адекватна, говореше, говорехме, с ужасна болка и това всъщност беше последния път, в който я видях, така, говореща", разказа Ани Стоянова.

Проверка в регистъра на БЛС показва, че лекарят, който назначава рентгена при първия преглед в спешния кабинет е без специалност, без специалност са и лекарят, който приема Даная в детското отделение по неврохирургия и лекарката, която я преглежда. Останалите лекари, чиито имена са в медицинската документация на Даная, са анестезиолози.

Докато детето ѝ е в реанимация, а лекарите не взимат решение за операция, Ани Стоянова публикува отчаян пост в социалните мрежи.

"Писах, звънях на всички неврохирурзи в България, всички са далеч. Консултират я по телефона...", написа тя.

Публикацията ѝ стига до тогавашният здравен министър д-р Асен Меджидиев, а след това в почивния ден в болницата идва шефът на отделението, в което е Даная. И на следващия ден я оперира, но след скандал с родителите.

"Той крещеше и ме попита дали съм малоумна, и дали всъщност разбирам как сега детето ми ще умре на операционната маса, защото настоявам да бъде оперирана, а в същото време знаех, че това е единственият ѝ шанс, че вече бяхме закъснели", разказа Ани Стоянова.

"В случая на Даная считаме, че е пропуснато ценно време за извършването на оперативната интервенция“, каза юристът Величка Константинова.

"Дойде сутринта и получих едно обаждане от детска реанимация, което не звучеше добре. Казаха ми "би било добре да дойдете и да я видите", и отидох", добави Ани Стоянова.

След излъчването на репортажа изпълнителният директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров разпореди проверка. В заповедта му се казва, че очаква предложения за дисциплинарни наказания, ако има основания за такива. Изпълнителната агенция медицински надзор са сигнализирани от майката на Даная още в средата на август.