„Чувствам се една идея по-спокойна като знам, че част от Даная е тук на нашия свят. След една такава трагедия се оказва, че можеш да намираш щастието в много странни неща“, каза Ани Стоянова, майка на 15-годишната Даная, чиито органи бяха дарени. 

Ани Стоянова създава фондация на името на своята покойна дъщеря. Целта ѝ е да няма нито едно българско дете, което да няма достъп до качествено здравеопазване и образование.

„Случвайки ми се това, разбрах, че е много късно да предприемеш каквото и да било, когато си в този етап. Превенцията е нещото, което би спасило децата ни“, каза Ани.

По думите на Ани Стоянова мултидисциплинарният подход може да спаси детски животи.

„Една детска болница може да предложи такъв подход. Когато едно дете отива с по-сериозен проблем, то има нужда от няколко специалисти. В случая на Даная бяха „Хематология“, „Неврохирургия“, „Коремна хирургия“ и „Детска реанимация“. Една част от тези звена ги няма в „Пирогов“. Няма и място, където да го има всичко това наведнъж“, каза Ани. 

Според нея съдбата на дъщеря ѝ можеше да бъде различна, ако е имало превенция. 

„Съвсем скоро написахме отворено писмо по повод проблемите в „Майчин дом“, на което още не сме получили отговор. Виждайки това, което се случва, се чудя защо няма никакво действие. Защо, ако няма воля за една истинска реформа, който и да е министър е на този пост“, пита майката на Даная. 

По думите ѝ системата се променя отвътре и политиците са хората, които трябва да подадат ръка.