"Пирогов" е институция, лекарите на болницата са ангели. Има две неща, на които искам да обърна внимание. Първото е, че всяка намеса на „Пирогов“ в политически и друг вид борби не е приемливо, защото тук се лекуват от най-бедния до най-богатия, от най-малката политическа партия до най-голямата. „Пирогов“ няма политическа принадлежност, няма оцветка“.

Това заяви на брифинг директорът на болницата д-р Валентин Димитров, когото здравният министър поиска да смени.

„Пирогов" е истински пример за плурализъм. Има две опасности. След всички сътресения, които се случват. Едната е инсинуацията, че „Пирогов“ фалира и е пред фалит – колегите да бъдат притеснени, че няма да могат да си вземат заплатите и че тези сътресения и този фалит ще бъде заплаха за техните семейства. Това са 2574 души“, обясни д-р Димитров.

По думите му инсинуациите, че „Пирогов“ ще фалира са недопустими и политически незрели.

"Втората опасност е, че създавайки се това напрежение, хората са притеснени дали, като дойдат тук, ще получат адекватна медицинска помощ. За времето, за което аз съм начело на болницата, дружеството е на печалба", посочи още той.

Д-р Димитров припомни, че е застъпил на работа като изпълнителен директор на 27 юни 2022 г.

"Не съм магьосник, мениджър съм. Това са процеси. От началото на 2023 г. до юни тази година печалбата - не кредити, не измислените приказки на министъра, е 307 000 лева. За 9 месеца на 2023 г. вече е 989 000 лева, а към 31 октомври - над 1 112 000 лева. Трендът е за постоянно увеличаване на печалбата", уточни той.

"По отношение на загубата от 31 млн. лева ще ви дам документи - от 2000 г. насам по години натрупаната загуба. Блазня се от мисълта, че през тези 23 г. съм бил толкова важен за "Пирогов" и да нося отговорността за натрупаната загуба, но не е така. Загубата от шестте милиона е за 2022 г., за която моята работа все още няма принос", заяви още Валентин Димитров.

“Предавам документи на всички медии на таблица с натрупаната загуба, предавам писмо от директора на „Пирогов“ до главния прокурор с молба прокуратурата да влезе в болницата и да направи проверка. Предавам писмо до Асен Василев и до АДФИ с молба да влезе и да провери по одитния доклад директора на „Пирогов“. Изпратил съм писмо до министър Хинков, че обществената поръчка, която са извършили в Министерството на здравеопазването през септември, подлага болницата на заплаха“, каза още Димитров.

Ето и какво коментираха ПП-ДБ и ГЕРБ по повод казуса с "Пирогов":