Нов сблъсък между партньорите в управлението предизвика новината, че Министерството на здравеопазването е отстранило директора на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров.

По повод освобождаването му от ГЕРБ обявиха, че спират да подкрепят закони, внесени от правителството, тъй като уволнението било в разрез с постигната договореност да не се правят кадрови промени в институции и регулаторни органи без съгласуване.

В „Тази сутрин“ председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова обясни поведението на партията с това, че премиерът Николай Денков в личен разговор с нея е обещал да не сменя директора на спешната болница.

Тя уточни, че има и писмена кореспонденция по въпроса, но не би я показала.

„Смяната на директора на „Пирогов“ е просто повод. Причините са други – в едни партньорски отношения партньорите трябва да бъдем наясно, че когато постигнем каквато и да е споразумение, независимо какво касае, трябва уговорките да се спазват“, заяви Атанасова.

На въпрос защо поста ни директора на „Пирогов“ е точкова важен, след като не се касае за регулаторен орган или за специалните служби, тя отговори: „Това е ключов обект от националната сигурност“.

Отказа на ГЕРБ да се продължи с приемането на бюджета за 2024 г., след като лидерът им Бойко Борисов обеща преди дни, че той ще бъде приет Атанасова обясни с това, че нито една парламентарна група, освен „Продължаваме промяната“, не харесва предложения от Министерския съвет проект.