Текла Алексиева - художникът, изрисувал кориците на легендарната поредица „Библиотека Галактика” и запалил десетки по фантастиката у нас. 

За 10 години тя прави точно 107 илюстрации, превърнали се в култови за феновете на жанра. Поколения българи израстват с илюстрациите на кориците от поредицата, а самата тя е луд фен на научната фантастика.

Художничката признава, че грабва молива и листа и започва да рисува каквото и е в мислите – така протича процесът по създаването на илюстрациите. Алексиева разказа, че е много трудно да се предвиди колко време ще отнеме за реализирането на една идея.

През април 1979 г., излиза от печат първата книга от поредицата „Библиотека Галактика” на варненското издателство „Георги Бакалов” .

Тя се нарича „Синият тайфун” и е сборник с разкази. Създател на поредицата е писателят и преводач Милан Асадуров. В края на 70-те години на XX в. той предлага да достави от САЩ по списък около 500 книги с фантастика.

По онова време съпругът на Текла - Жеко - е художествен оформител в издателството.

„Аз мисля, че самото издателство не си даваше сметка, че ще се случи случката, която донесе успех, благодарение на нейните илюстрации”, раказва той.

Снимка: btvnovinite.bg
Книгите в поредицата се издавали в тираж от по 100 хиляди. С допечатките някои достигали до 500 хиляди. Текла четяла всеки ръкопис, преди да нарисува корицата.

Илюстраторката сподели, че е изпращала кориците по куриер до Варна, където са ги одобрявали. Освен това получавала одобрението на издателството винаги.

Имайки предвид времената на режим, в които е рисувала, Текла подчерта, че никой никога не е създавал проблеми или е оказвал натиск върху рисунките. Тя смята, че ако е имало натиск, то по-скоро е бил насочен към издателството.

А безспорно една от най-разпознаваемите корици на „Галактика” е тази на „Пътеводител на Галактическия стопаджия” на Дъглас Адамс.

„Може да ме намразят всички любители на галактика - аз не харесах „Галактическия стопаджия”. Той ме отегчи дотолкова, че аз наистина не можех да измисля какво да нарисувам. Вътре има толкова огромно количество елементи, които бих могла да хвана и да направя корица и всъщност това беше една огромна попара. Изведнъж просто си казах - аз трябва да избягам от това чудо. затова нарисувах една мишка и една чаша – отървах се!”, обясни тя.

През последните няколко години интересът към „Галактика” се завръща и книгите от поредицата се търсят в антикварните книжарници.

Този ноември излизат последните две книги от „Библиотека Галактика” - под номер 122 и 123. Техен идеен двигател е основателят на поредицата - Милан Асадуров, починал по-рано тази година. 

Автор на последната корица отново е Текла Алексиева. Така издателите се сбогуват с читателите и почитателите на поредицата и слагат нейния край.

40 години след като от печат излиза първата книга изданието престава да съществува – за да прекрачи във вечността.