„Не разбирам за какво се шашкат толкова хората”, „Това са просто нормалните цикли на климата”, „Глобалното затопляне просто не съществува!”. Всичките реплики са на една симпатична рисувана овца, която на по чаша чай решително оборва всички доводи на другите (рисувани) животни… докато накрая не се оказва сама насред пустинята.

Това е само един от сюжетите на комиксите Waste Aware Animals. Чрез тях младата българска художничка Мира Петрова се опитва да направи екологичната тема по-достъпна в ерата на онлайн меметата и „алтернативните факти” за даже очевидни неща.

Снимка: Мира Петрова

Основен фокус в еко комиксите на Мира заемат климатичните промени, екологията и най-вече отношението на хората към тях, без значение дали говорим за тях у дома под енергоспестяващата крушка или световните лидери ги адресират под светлината на прожекторите.

С животинки, но съвсем реално

Шарените картинки описват реални ситуации, с които мнозина от нас се сблъскват в своето всекидневие. Тяхната цел е една – чрез забава и хумор да ни ангажира и накара да мислим повече за това колко отпадък произвеждаме и, всъщност, нужно ли е да произвеждаме толкова.

Мира ни приема в дома си, където създава Waste Aware Animals. Посреща ни и котаракът Лъчезар. Тя е художник по образование, занимава се с анимация и в свободното си време поддържа страницата на шеговитите рисунки.

Идеята ѝ за Waste Aware Animals се ражда, именно заради нейното решение да произвежда по-малко отпадък. Признава, че мисли и по-глобално – за климатичните промени и за тяхното влияние върху планетата.

Снимка: Ладислав Цветков
С негативизъм не става

По думите ѝ често в социалните мрежи се срещат негативни картинки и кампании, произхождащи от „тъмната страна” на екологията – умиращи животни, топящи се ледници и други: „Все неща, заради които много хора няма да искат да продължат деня си по щастлив начин. Така се страни от темата, вместо да се заинтересоваме. И си казах: Какво пък ако има начин подобна информация да се предава по един по-лек и забавен начин, за да могат хората да говорят за тях и да ги споделят?”.

Най-често историите в картинки са нелепи или пък забавни моменти от ежедневието, които обаче се случват на мнозина – било то дали да не си вземем кафе, защото сме си забравили чашата, която не е за еднократна употреба, или отказваме найлоновата торбичка в магазина, защото имаме такава от плат.

Получава подкрепа от близките си, особено от приятеля ѝ, който често става герой на еко комиксите.

Снимка: Мира Петрова

„Цяло лято, пътувайки напред-назад, ни се случваше да останем без вода. Налагаше се да търсим в „Гугъл” къде е най-близката чешма, за да си налеем в нашите бутилки, а не да купуваме от магазина”, споделя тя.

Първо рисува и подрежда идеята си на хартия, а след това я оцветява и завършва на компютър.

А Грета?

За нея нашумялата екоактивистка Грета Тунберг, подобно на самата нея, дава алтернатива на традиционното мислене. Случващото се около 16-годишната шведка е изключително важно, защото тя показва, че не е необходимо да следваме сляпо статуквото и, че имаме силата да се противопоставим, подчертава Мира.

Счита мотивацията на Тунберг за чиста и искрена, въпреки политическите лобита, които обикновено проправят път и използват нашумелите теми за своя облага. “Промяната е факт. Трябва да започнем да я интегрираме в собствения си живот, за да бъдем част от нея”, изтъква художничката. 

Според нея винаги ще има хора, които ще имат различно мнение по различни въпроси и винаги крайните становища ще бъдат обект на положителни и отрицателни реакции.

Как можем да се променим?

За Мира това да си “еко” не означава едно и също за всеки. Според нея при отделните хора има различни детайли от живота, които могат да бъдат променени, за да бъдат наречени по този начин. Това е и едно от основните послания в комиксите ѝ – промяната може да настъпи при всеки и тя идва в много по-голям мащаб, именно заради малките неща.

Въпреки това смята, че живот с нулев отпадък в нашето модерно общество е почти невъзможен.

„Waste Aware Animals вече е едно хоби, благодарение на което се чувствам по-удовлетворена. Топлият отговор на интернет пространството ме навежда на мисълта, че много хора започват да мислят по екологичен начин и искат да се дава гласност и информираност по темата, така че да има промяна на всички нива”, допълва тя.

Според нея е важно да сме информирани и да искаме да сме информирани. Именно заради нещата, които научаваме всеки ден, можем да взимаме по-адекватни и осъзнати решения. „Идеята е не да бъдем засипани и ужасени да променим всичко наведнъж, а да започнем от малките неща. Детайл по детайл. Да видим какво може да променим в себе си и да създадем по-малко боклук в края на деня”, подчертава тя.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!