През изминалата седмица посолствата на САЩ, Украйна, а след това и членове на Българския съвет за електронни медии, излязоха с позиции срещу разпространението на дезинформация за събитията в Буча от миналата година.

Поводът председателката на СЕМ нарече Буча - "украинска пропаганда".

„България от ЕС има най-голяма почва и среда за проникване на тази пропаганда. Това не е изненада, защото в изследванията сме на последно място по функционална грамотност. Буча е не просто нещо безспорно. Това, което ние показахме е едва 5% от това, което видяхме, по простата причина, че то не може да бъде показано и прието, защото е извън човешкото“, разказа репортерът Стоян Георгиев, който беше специален пратеник в Буча.

Говорих с хората, които са загубили близките си, и в момента, в който някой официално го казва в нашата държава, е цинично, добави той.

„Буча е окупирана в продължение на 33 дни от 27 февруари до началото на април. Буча е град с висок стандарт на живот и има изключително много камери. Руснаците дори не са си направили труда да унищожат записите. Има безброй свидетелства. Някой от тези свидетелства на хора ние записахте и на базата на нашите репортажи е в делото, което се води за военни престъпления. Лъжата не може да е другата гледна точка“, категоричен е Георгиев.