Разрушения на домове, масови гробове и тормоз над цивилни. Вчера големите световни медии бяха допуснати до градовете в Харковска област, които бяха под руска окупация през последната почти половин година. Стоян Георгиев със специален репортаж по темата.

Украинският журналист Виктория Стрелцова е сред първите, които стъпват в освободените градове и селата на Харковска област, които са под руска окупация още от март.

Снимка: bTV

Виктория се намирам в град Изюм, който беше окупиран повече от 5 месеца след ожесточени сражения.

70% от града в момента е в руини, най-малко хиляда цивилни са загинали. Руските войници са обстрелвали директно от танковете жилищни сгради. Върху жилищна сграда е хвърлена авиационна бомба, където в мазетата са се криели хора. Тогава повече от 40 души са загинали под руините. Общо за 5 месеца в този град са загинали повече от 1000 души от руски обстрел.

Снимка: bTV

Най-шокиращото откритие в Изюм е масов гроб с над 440 тела в гора близо до града. Върху част от телата има следи от мъчения. Президентът Зеленски даде пример с едно от телата, открито с въже около врата и счупени ръце. Други са разстреляни. Зеленски нарече Изюм новата Буча.

Виктория Стрелцова разказва за зверства във всички окупирани места от Харковска област.

„Вече посетихме големи градове като Балаклия и Вовчанск. А това, което се е случвало в тези градове, са нечовешки престъпления, извършвани от руснаците. И в Балаклия, и във Вовчанск рашистите са имали сгради за измъчване на хора. В Балаклия имало сграда на следствието, където те са били отделили два етажа със стаи за мъчения на местното население. Разговарях с местен жител на Балаклия, той е бивш строител. По време на обиск в дома му руснаците намират снимка. На снимката - брат му и той са във военна униформа. И само за това са го наказвали. Измъчвали са го с ток и два пъти са го водили в стаите за мъчения. И въпреки тези страшни моменти той оцелява и сега продължава да живее в Балаклия. Разговаряхме с местните хора. Те споделят, че въпреки, че мястото е било напълно контролирано от руснаците, окупаторите са продължавали да стрелят. А след това са издавали техни вестници, в които на първа страница с големи букви са съобщавали, че украинските военни обстрелват цивилни. Хората ни разказват, че не са вярвали. Разбирали, че това пропагандата. Не са вярвали и са чакали да бъдат освободени. Пропагандата работила на всички окупирали територии. Те издавали техни вестници и са имали тяхна собствена телевизия, където са разпространявали информация, че украинците се предават в плен, че не искат да воюват, но хората споделят, че са гледали на всичко това с насмешка. Просто не са вярвали“, разказва журналистката.  

Снимка: bTV

Военният експерт полк. Христо Христов разказва за стратегическата значимост на град Изюм и колко ключов е той за войната. Той е участник в редица мисии зад граница.

„Изключително важно стратегическо място. Ето защо украинците се радват на толкова много… включително в Изюм. Те успяха да завладеят едно голямо артилерийско депо и с муниции, което означава, че руската армия толкова е бързала при своето отстъпление, че е нямала нужните камиони, за да изнесе това количество боеприпаси на безопасно разстояние“, обясни полк. Христо Христов - военен експерт.

Три основни фактора са повлияли за обрата на военните действия и успешната украинска контраофанзива към Изюм. Според полк. Христов на първо място са американските системи за артилерийски огън.

„Новите системи за залпов огън „Хаймарс“ и новата им гаубица М777. В какво се изразява тяхното чудотворно, да го нарека въздействие. В две основни неща. Първо руските системи имат аналози на тия двете, но отстъпват по прецизност на водене на огън. И „Смерч“ и „Ураган“, с далекобойност до 92 км, но липсва при тях тази прецизност. Докато „Хаймарс“, което означава  високо мобилна артилерийска ракетна система, има 6 ракети, които са изключително прецизни. Те са GPS guided missiles. При тях отклонението е до 6 метра, а поразяващото пространство е 120 метра. Изключителна точност.  Докато руските залпови системи, те са на насищане на площ. С количество боеприпаси“, обясни военният експерт.

Снимка: bTV

Накратко Украйна започва да удря руските позиции с точност чрез системите „Хаймарс“, докато руската артилерия няма прецизността на американската и има нужда от повече време, за да нанася тотално разрушение на голям периметър, за да напредва.

„Тук включването на новите гаубици М777 също допринесоха за превес. По същия начин тази гаубица М777 - тя има аналог в руската „Мстар“. Но руската по същия начин води огън, но не е толкова прецизна. И отстъпва по далекобойността. И ето тук вече разковничето за успеха. Аз стрелям по теб, ти стреляш по мен, обаче моята ръка е по-дълга от твоята и ти не можеш да стигнеш моята ръка. И това изигра успеха на унищожаването на логистичната база на руската армия. Това доведе до намаляване на БК-ата, боекомплекта за деня. Точно това липсваше на руската армия в този момент - логистичните бази бяха унищожени. Бяха унищожени също така базите с гориво. Поради тази причина сега в ръцете на украинците попадат изключително много танкове.И то от модерните Т80М и Т90, които фактически са празни, те нямат боекомплекти и нямат гориво. По тази причина екипажите ги напускат и се евакуират“, каза полк. Христов.

Втората причина за надмощието на Украйна, според експерта, е разузнаването и модерната стратегия за водене на война. Информация за местоположението на руските боеприпаси, командване и други ключови позиции. Руската армия има нужда от повече боеприпаси от украинската за същия коефициент на полезно действие заради ниската прецизност на ударите. Унищожаването на складове и логистични бази са били предпоставка за успешната контраофанзива. Третият фактор е морала на войниците.

„Човешките ресурси са изключително важни. Украинците са силно мотивирани. Виждайки своя разрушен град, своята разрушена родина, те стискат зъби и тръгват с идеята: умирам, но защитавам собствените си деца, собствената си страна. Докато мотивацията на руските войници не е на такова ниво. Една от причините за неуспеха им е, че събират доброволци. Няма време да се обучат – и ги изпращаш като пушечно месо. Самият пример, че беше зарязан руски командир, тежко ранен и неговите войници го оставиха, говори за морала и подготовката на руската армия в момента. Днешният масов гроб, който беше споменат, редовният войник няма да го направи. Това ще го направи наемник, който му липсват морално-етичните норми. И да спазва законите на войната“, коментира военният експерт.

Смятате, че факторът морал ще е решаващ за изхода?

Аз смятам, че това е решаващото, защото украинските войници и те дават загуби, но те виждат, че зад него е неговият апартамент, неговата къща, неговата родина, децата му. Той вече е озлобен. Силният му мотив е, че той няма вече какво да губи. Докато руският наемник, говорим, че сега няма срочнослужещи или поне са малко, но техният мотив са само финансите. Понасяйки тези загуби, те ги деморализират. Аз съм бил в Кербала, когато бяхме обградени и знам какво е моралът в бойния дух.

Животът в освободените градове и села трудно ще се завърне, защото те са почти напълно разрушени.

„Сега има много работа за служителите на реда и местните власти в освободените територии. И в Изюм, и в Балаклия, и във Вовчанск хората започват да се завръщат. Домовете им са разрушени, няма ток, вода, комуникации.. Но хората обаче се връщат там, защото там е техният дом. Така че властите се опитват да направят всичко възможно да могат хората спокойно да посрещнат зимата, в своите домове”, обясни Виктория.

Според военни експерти човешките загуби и на Украйна, и на Русия след битката в Харковска област са значителни и ще отнеме време преди някоя от двете армии да предприеме нова офанзива. Нова атака на Украйна е най-вероятна към окупираните от 2014 година територии на Донабас в Луганска област.