Тя е финалистка в конкурса за красота "Мис Еквадор" и спечели любовта на цялата страна. Нейните физически ограничения не ограничиха мечтите й.

Мис Еквадор 2021 година. Този конкурс ще остане в историята на страната като най-различният и най-оспорваният за първото място. Сред красивите кандидатки за короната се отличи една жена, която грабна сърцата на народа и на света. Виктория Салседо, на 25 г., с широка усмивка на лицето си, сякаш никога нищо лошо не й се е случвало. А всъщност е точно обратното – след токов удар тя остава без двете си ръце и без единия си крак.

- Виктория, много ти благодаря, че отделяш време за нас и нашите зрители.
- За мен е голямо удоволствие!

- Разкажи ни малко повече за конкурса "Мис Еквадор", защо реши да участваш в него?
- Много отдавна взех това решение. За мен това беше цел, която си бях поставила. Въпреки че имам недостатъци, смятах, че съм достойна да се появя на конкурс за красота. Мечтаех да бъда на такава сцена, за да покажа коя съм аз и че понякога красотата не е до външната визия.

- Кое беше основното ти послание?
- Това, че животът е такъв, какъвто ние го проектираме и какъвто ние искаме да го виждаме. Така че, дали сме щастливи или нещастни, зависи изцяло от нашето възприятие за света. И ние сме единствените, които можем да променим това.

Оказва се, това не е първата й изява в конкурс за красота. През 2018 година Виктория печели титлата "Кралица на Лоха", провинция в Еквадор, и я наричат "Национален Ангел". Но голямата й популярност идва миналата година, когато става част от 20-те финалистки за короната "Мис Еквадор". В социалните мрежи тя предизвиква истински фурор, а последователите й в Инстаграм надхвърлят 163 хиляди.

- Каква беше емоцията на финала на конкурса пред толкова много публика?
- Когато се намирам на сцената, аз оживявам. В ежедневието съм спокойна, тиха, мълчалива. Но когато съм на сцената, говоря много, емоционална съм! Аплодисментите тогава…. Всички викаха "Да живее Виктория!". И тази емоция беше изключителна. Това е една енергия, която се влива в теб и те прави жив.

Финалът на конкурса е на 11 септември миналата година - бляскаво събитие, на което всички финалистки за последно се борят за титлата. Въпреки оспорваната конкуренция, за носител на короната журито избира 24-годишна Сусана Мендоса.

- Разочарова ли се, че не взе титлата "Мис Еквадор"?
- Разбира се, че исках да взема титлата, за да мога да представлявам моята страна пред света. Но знаете ли, въпреки че не спечелих конкурса, аз знам, че Господ е направил прекрасни планове за живота ми. И независимо от всичко, аз ще продължа да следвам мечтите си, да нося посланието, че жените сме силни, и че когато искаме, винаги постигаме целите си. А и продължавам да получавам съобщения от хора от целия свят, които ми казват, че ми се възхищават. Усещам любовта им. И се смятам за голям късметлия!

Виктория не получи короната, но получи обичта и възхищението на хората. Заради това, че физическите ограничения не ограничават мечтите й.

- Спомняш ли си момента, когато твоят живот се преобърна? Кога се случи това?
- Да, бегло си спомням този момент, защото съм била на 5 години. Играла съм си с мои приятели, когато съм докоснала жици с високо напрежение.

От токовия удар Виктория получава 70% изгаряния. Приемат я в болница с опасност за живота. Лекарите ампутират двете й ръце и крака й. Но Виктория иска да живее и оцелява.

- Да, това е момент, който е променил живота ми и може би повечето хора си мислят, че тогава е трябвало да се пречупя и да мисля, че животът е ужасен и че всичко е приключило за мен. Но всъщност, беше точно обратното. Това ме мотивира да направя неща, които съм си мислила, че никога не мога да направя.

След инцидента и дълго възстановяване, тя започва живота си отначало учейки се да прави ежедневни неща с 1 крак – да мие зъбите си, да реше косата си или да се храни с прибори.

- Кой обаче беше най-трудният ти момент в детството, знаем, че децата понякога са жестоки в искреността си.
- Да, вярно е, че децата понякога се изразяват твърде директно и много често ме питаха – "Ти защо нямаш ръце? Защо нямаш крак? Какво се е случило?" Но мен това никога, никога не ме е натъжавало, защото в съзнателния ми живот аз винаги съм изглеждала по този начин. И не съм се чувствала малоценна. Всъщност, бях щастливо дете.

- Как се справяш? Как умееш да вършиш ежедневни неща, които за нас са лесни, но за теб не са?
- Не знам, но истината е, че съм доста креативна с много идеи. И мозъкът ми ми помага да използвам всичко като инструмент, за да си построя реалността, в която живея аз. (…) Много обичам грима! Обичам да си оправям косата, да слагам мигли, да танцувам, искам да изглеждам добре, мисля, че всички момичета обичаме да правим това.

- Тоест сега си се гримирала сама заради нашия разговор?
- Разбира се. Ето вижте, сложила съм си и мигли сама, разбира се, че съм се гримирала за интервюто.

През годините Виктория овладява до съвършенство движенията на тялото си. И буквално заличава ограниченията.

- А сега, какви са мечтите ти?
Обожавам работата на модел, света на модата – дефилетата, подиумите. Затова уча комуникации. Един ден искам да бъде един от най-известните модели и мотивационни лектори, които имат какво да кажат на света.

А това, което иска да каже на света, е кратко ясно, изстрадано и завоювано.

„Никога не съм харесвала оправданията. Никога не съм чакала нещо да се случи от самосебе си или някой да дойде да ми помогне. Винаги съм знаела, че аз трябва да го направя и да не разчитам на другиго. И зная, че ако не полагах тези усилия, за да постигна това, което искам, то тогава наистина бих била един тъжен и нещастен човек. И да, истина е, че ограниченията съществуват, не сме принцеси, извадени от приказките, но имаме нещо, което е по-голямо от всички приказки – който има смелост и остави страха настрана, то нищо не може да го спре.

- Какво би искала да кажеш на българите, които те гледат в момента?
- Мои приятели българи, много се вълнувам, че мога да се обърна към вас. Аз съм от другата страна на света, далеч, 100-процентова латино, но със смелостта, която е заложена във всички нас. Имам я аз, имате я и вие! Вярвайте дори в това, което изглежда невъзможно. И когато човек вярва, нещата се случват. Защото няма невъзможни неща.

И ни го казва Виктория. Родена с името си, за да побеждава.