Представете си, че купувате къща с двор в един от най-луксозните квартали на София. Насочвате се към този имот – три декара с две къщи в полите на Витоша, непосредствено до т.нар. „Боянски сараи“ на Ахмед Доган.

Имотът струва милиони, но се продава на търг от частен съдебен изпълнител заради задължения по неплатен кредит. Обявената цена е по-ниска от пазарната. Наддавате и купувате имота.

На път да се настаните вътре обаче, се натъквате на изненада. Появява се мъж, който твърди, че е собственик на същите три декара с две къщи в Бояна с предварителен договор, подписан 18 години по-рано. Новият претендент спира търга и завежда дело, с което оспорва покупката.

Тази история не е въображаема, а реална. Случва се на фирма от Стара Загора, спечелила търг и платила имота в полите на Витоша през 2021 г.

„Представляваното от мен дружество определено губи възможността да си ползва недвижимия имот. При положение, че сме си платили цената – 1,5 млн. лева“, обяснява Росен Иванов, адвокат на последния купувач на имота.

Иванов е адвокат на бизнесмена Иван Славов – строителен предприемач от Стара Загора с различни бизнес начинания. А ето и останалите участници в историята:

  • Димитър Ламбовски – бивш собственик на имота в Бояна, някогашен депутат от НДСВ, настоящ бизнесмен, работил в Първа източна международна банка (ПИМБ), купена в последствие от група около свързания със силовата групировка СИК Младен Михалев Маджо. Не крие, че е изпаднал в дългове към голям брой кредитори. Преди четири години обявява, че под принуда от Петьо Петров-Европо е участвал в отнемането на пари от бизнесмен в сагата „Осемте джуджето. На последните избори през юни е кандидат за депутат от движението на бившия главен прокурор Иван Гешев.
  • Веселин Денков – съдружник в „Маршал кредит груп“, обявила имота в Бояна на търг заради неплатен дълг. Бизнесмен с три обвинения от прокуратурата – за лихварство, за подбудителство към убийството на Станка Марангозова и за нейното изнудване. Твърди, че обвиненията срещу него са скалъпени и самият той е изнудван от прокурори за пари през посредници. Схема на таков рекет беше описана в разследване на Антикорупционния фонд, а главна роля в нея играеше вече убитият Мартин Божанов – Нотариуса.
  • Четвъртият участник в тази история е Румен Хинов – купувач на имота в Бояна според предварителен договор през далечната 2006 г. Бивш адвокат от Кюстендил. В решението на европейския съд от 2013 г. пише, че между 2004 г. и 2010 г. е „осъждан осем пъти за различни престъпления – като кражба, хулиганство, отправяне на неверни обвинения и лъжесвидетелстване“, повечето от които са извършени между 2002 г. и 2004 г. Пред bTV Хинов твърди, че е лежал в затвора за набеждаване на прокурори, а обвинението му било „сглобено“.

През 2017 г. описаният скъп имот в полите на Витоша е заложен срещу кредит от 450 000 евро. Заемът е за Димитър Ламбовски. По това време той е продал имота на фирма, която се съгласява да го заложи като обезпечение срещу парите. Фирмата, която дава кредита на Ламбовски е „Маршал кредит груп“, в която съдружник е Веселин Денков.

„Обслужваше кредита редовно, но това нещо продължи до началото на 2020 г, когато той започна да се крие. Стана нередовен длъжник. Общата сума, с която той е длъжник е 530 000 евро. Имотът беше изкаран за публична продан. Старозагорска фирма „Консулт БГ“ се е явила на търга и е наддавала“, обяснява Даниел Дамянов, управител на фирмата, която е кредитирала Ламбовски.

Снимка: bTV

Търгът е проведен през лятото на 2021 г. от частния съдебен изпълнител Мариан Петков.

„И едва преди няколко месеца разбрах, че купувачът не може да влезе във владение, защото Ламбовски и Хинов използват различни трикове, които им позволява закона, за да осуетяват въвеждането във владение“, пояснява Даниел Дамянов.

Продажбата от търга е спряна с този предварителен договор от далечната 2006 г. С него тогавашният собственик на имота в Бояна – Димитър Ламбовски, го е продал на Румен Хинов. Хинов твърди, че живее там още от 2006 г. и е владял имота необезпокоявано. Той иска съда да го признае за собственик, като отмени и всички сделки с имота от тогава, включително и ипотеката.

Изненаданият последен купувач от Стара Загора все пак иска имота. Съмнява се в появилия се предварителен договор.