Насилие, арести, сблъсъци между граждани и униформени. Всичко това се случва по улиците на повечето американски градове след убийството на чернокож мъж по време на арест от полицаи.

Вече 28 ден стотици хиляди американци са по улиците на над 400 града в близо 50 щата.

За нюйоркския детектив Джоус Варгас това е началото на най-голямото предизвикателство в 22-годишната му кариера. 

"Протестът започна заради това, което се случи в Минеаполис с Джордж Флойд. Това беше категорична жестокост от страна на полицаите. В никакъв случай не трябваше да го притискат с крак към земята за толкова дълго. Проблемът е, че никой не го спрял, имаше и други полицаи на мястото, но никой не го е спрял.. дори надзорниците... Най-трудно беше за мен да гледам колко дълго време го натискат на земята и как мои колеги убиват човек", споделя Варгас. 

Снимка: Reuters

По думите му проблемът е, че никой не ги е спрял.

„Имаше и други полицаи на мястото, но никой не го е спрял.. дори надзорниците... Най-трудно беше за мен да гледам колко дълго време го натискат на земята и как мои колеги убиват човек“, споделя още Варгас. 

8 минути и 46 секунди. За толкова време е отнет последния дъх на Флойд. Числото се превръща в символ на полицейското насилие в САЩ. Опечалените се сбогуват пред паметника на флойд 8 минути и 46 секунди. Законодателите коленичат за същото време, а активистите пробягват 8,46 мили.

"Когато веднъж извършителят е задържан - няма повече борба. Всякакво използване на сила спира. Трябва просто да бъде отведен в полицейската кола.", обяснява полицаят.

По същото време в САЩ кризата Ковид 19 е в пика си. Само за 3 седмици са освободени над 1500 души от Ню Йоркските затвори. 4 пъти по- малко влизат зад решетките спрямо миналата година по същото време.

Снимка: Reuters

"Повече от протестиращите бяха мирни в началото - особено тук, в Ню Йорк, но след няколко дни много от тях вече не бяха просто протестиращи, ами престъпници. Тези престъпници започнаха  да палят полицейски коли, да извършват грабежи, вандализъм, ужас е. Много от хората, които хванахме да разпалват безредици бяха всъщност освободени от затвора преди края на присъдата им", разкрива Варгас.

Полицаите в Ню Йорк вече се обучават за конфликтни ситуации по коренно различен начин. 

"В момента има повече ограничения затова кога можем да използваме оръжие. Използват се повече лютив спрей и други средства, има повече комуникация между обществото и нас", казва Ню Йоркският детектив. 

Снимка: Reuters

Антирасистките протести отключват недоволство и в други аспекти от американския живот. 

„Хората вече протестират общо взето за всичко. Заради правата на гей общностите, заради здравната система, заради безработицата. Няма нищо общо с расизъм вече, просто за по-добър живот“, смята полицаят. 

В работата си Варгас вече среща провокацията всеки ден. 

"Сега много от протестиращите, се опитват да провокират полицаите да използват сила, ние знаем, че се опитват да направят това, но не се поддаваме, докато не представляват опасност за нас и не нарушават реда. Тази ситуация е най-голямото предизвикателство в кариерата ми досега, защото политиците пречат на дейността ни и не можем да си вършим работата. Казват "не използвайте сила, но пазете хората". Не знаем какво да направим. Шефовете ни дори не знаят какво да ни кажат, защото са уплашени от политиците", признава Джоус Вергас. 

Снимка: Reuters

За най-труден определя момента, в който пред очите изгарят много малки магазини и фирми.

"Къса ми се сърцето, когато си помисля че тези хора са дали целия си живот и сега всичко е опустошено заради вандализъм. Те няма да се възстановят от това никога. Всички тези хора ще останат без работа,  това ще повиши престъпността още много", допълва той.

Снимка: Reuters

Догодина Джоус Варгас ще се пенсионира. За последния си работен ден си пожелава мир.