Президентите Джими Картър, Бил Клинтън, Джордж Буш-син и Барак Обама публикуваха отделни изявления, осъждащи продължаващото неравенство и дискриминация срещу чернокожите в САЩ. Много от тях съдържаха пряка или косвена критика към президента Доналд Тръмп.

Действащият президент осъди неколкократно убийството на Джордж Флойд, но беше критикуван, че не е заел твърда позиция срещу расизма и не е показал разбиране спрямо обществения гняв в САЩ срещу полицейската бруталност към афроамериканците. 

Барак Обама, единственият президент афроамериканец, направи няколко изявления след смъртта на Флойд. Той каза, че тези вълни на протести представляват "истинско и справедливо разочарование от десетилетния провал в реформирането на полицейските практики и системата на наказателното правораздаване като цяло". 

Широката подкрепа за протестите е знак за надежда и за воля за промяна, заяви Обама в редакционна статия, публикувана в онлайн платформата "Медиум".

Бившият президент Джими Картър заяви, че са нужни повече действия срещу расовата дискриминация от страна на полицията и на правосъдната система. Той заклейми "неморалните икономически несъответствия между белите и чернокожите". "Имаме отговорността да създадем свят на мир и равенство за нас и за бъдещите поколения", подчерта Картър.

"Фактът, че много афроамериканци, особено младите мъже от афроамерикански произход, са тормозени и заплашвани в собствената си страна, представлява ужасяващ провал", заяви и президентът Буш-син.  

Бил Клинтън нарече смъртта на Флойд "поредната от дълъг списък с трагедии и несправедливости и болезнено напомняне, че расата на човека все още определя това как той ще бъде третиран в почти всички аспекти на живота в Америка".