Девети ден не стихват безредиците в Съединените щати. Протестите започнаха след убийството на чернокож мъж от полицай в Минеаполис. Те протичат мирно през деня, но  прерастват във вандалщини и сблъсъци с органите на реда вечер. Министърът на отбраната се противопостави на президента Тръмп, който заплаши, че ще изпрати армията срещу протестиращите.  

Снимка: Reuters

Губернаторът на Минесота отправи съдебен иск срещу полицията в Минеаполис за смъртта на Джордж Флойд, издъхнал под крака на служител на реда. На места полицията използва сълзотворен газ и палки, за да овладее протестиращите.

До късно снощи близо 12 милиона души са подписали петиция с искане за справедливо наказание на виновните за смъртта му. Справедливост поиска и майката на детето на убития, която говори за първи път пред медиите.

Снимка: Reuters

„Страхувам се за моето дете. И затова съм тук – защото искам справедливост за Джордж“, сподели Рокси Уошингтон. 

В изявление на сайта на посолството, посланикът на Съединените щати у нас – Херо Мустафа, определи случилото се като "трагедия" и отправи призив за широка дискусия.

Междувременно властите в Минесота повдигнаха още по-тежки обвинения на полицая, убил при арест чернокожия Джордж Флойд. Трима други полицаи от злополучния инцидент ще бъдат съдени, като съучастници в убийството.