Десетки хиляди участваха в протестно шествие по улиците на Лондон тази вечер заради смъртта на Джордж Флойд.

Снимка: БГНЕС / EPA

Смъртта на 46-годишния афроамериканец, убит от бял полицай, предизвика много протести по цял свят и доведе до прояви на насилие в много градове в САЩ. 

Мирният протест на десетки хиляди души в центъра на Лондон ескалира, след като част от протестиращите започнаха да хвърлят предмети по полицаите разположени пред  „Даунинг Стрийт“. 

Снимка: БГНЕС / EPA

Един полицай е бил ударен в лицето, докато десетки хора, носещи маски, атакуваха огражденията около Уестминстър и сградите на правителството.

Протестът започна мирно, когато следобед, хиляди се събраха в Лондонския Хайд парк за да изкажат солидарността си след  смъртта на Джордж Флойд в САЩ.

Много от протестиращите изразиха възмущението си към Борис Джонсън, че не осъжда действията на президента Тръмп, а други даваха конкретни примери за  расизъм във Великобритания. 

Снимка: БГНЕС / EPA

Огромното множество скандираше ,,Не мога да дишам", и „Обединеното кралство не е невинно“. 

Звездата от „Междузвездни войни" Джон Бойега направи емоционално изказване преди многохилядното шествие да тръгне по лондонските улици и да спре на „Даунинг Стрийт“, където, преди протеста да породи агресия, няколко полицаи коленичиха в знак на подкрепа с протестиращите.
Протестът продължава и в момента, но призивите са да продължи и утре.