Професор Мишел Жежицки е бивш директор "Човешки ресурси" в Американския Сенат от 1999 -до 2007 г. Включва се в „120 минути“ от дома й в Аризона, за да анаизира щурма на Капитолия.

- Добре дошли в предаването. Какво почувствахте, когато видяхте кадрите със събитията вътре и около Капитолия? 

- За мен беше сърцераздирателно. Работила съм в Сената на САЩ близо 10 години и да видя свещеното седалище на демокрацията ни нападнато по този начин… Сърцето ми се свиваше. Първоначално беше доста изненадващо, докато не върнеш назад времето и не видиш организацията зад подобно събитие. Няма как хиляди души да щурмуват Капитолия без някакъв вид организация зад кулисите.. Подклаждането на огъня пред Белия дом преди това беше много разочароващо, но като се замислиш в момента, не е толкова изненадващо как се развиха нещата.

- За какво са симптом тези събития, които наблюдавахме? Когато тълпата нахлува в Когреса?

- Добър въпрос. Мисля, че е симптом на поляризирането в страната, ако не и на света като цяло. Ставали сме свидетели при минали избори на подобни гледки по други места по света. Но има поляризиране на крайно леви и на крайно десни, има екстремисти в двата края на спектъра. Това, което видяхме с последните избори, е показателно за разочарованието на хората от това, което са очаквали да получат след изборите през 2016-та, които издигнаха Доналд Тръмп на поста. То даде на крайнодесните екстремисти възможност да излязат отново навън. Показа, че може да има пристрастия, да има фанатизъм, да я има тази грозна страна на обществото - да погледнеш човек като Доналд Тръмп и да се идентифицираш с него". 

"Вече няма проблем да извадиш на показ това, което е трябвало да потискаш толкова години и да му позволиш да излезе отново наяве. Така се появи движението за "върховенство на белите", QAnon, тези конспиративни групи, а пламъкът беше разпален от човек, с когото можеха да се отъждествят, при това основен световен лидер", допълни професорът.

- На този фон, наистина много хора вярват, че Тръмп не е загубил изборите. Сред тях са тези споменати от вас хора, които са убедени във върховенството на белите и представители на различни конспиративни теории. Какъв е техният събирателен образ? 

- В името "върховенство на белите", оттам всъщност идва този профил, вярата, че расата на белите е единствената, най-добрата, върховната раса. Има хора, съсредоточаващи се върху минимизирането всяка небялата раса. Ето защо, когато видят някого, като Доналд Тръмп, който идва и казва "Тази раса или този етнос са изнасилвачи или крадци", това подхранва такава нагласа. Профилът е на подклаждане на паниката, на вярата, че бялата раса е висшата раса и да се унищожи по някакъв начин всеки, който не е бял. Много опасно явление, действащо на основата на страх, на теории на конспирацията, на разпространяването на тези конспирации и то се опитва да набере сила, което видяхме как се случи тази седмица пред Капитолия на САЩ.

- Как Америка стигна дотук?

- Добър въпрос. Има екстремисти и в двете крайности, Америка не го изразява ясно, но плаче за средно положение. Наистина вярвам, че мнозинството от населението ще се чувства у дома си с повече средно положение. Стигнахме дотук със страшното поляризиране на двете страни. Когато подхранваш някоя от двете страни и тя е на власт, тя прогнива, нараства, позволява ѝ се да се разпространява на воля. Ще видите много скоро, ако не и сега, че последователите, екстремистите, щурмували Капитолия, ще си тръгнат много разочаровани не само, че не са обърнали вота, но с чувство, че са предадени дори от Доналд Тръмп, че той излезе на подиума и каза "Всичко свърши". Не прие загубата, но това е най-близкото възможно нещо. Ще имат чувство на предателство и се притеснявам накъде ще избие. Гледайки избрания за президент Байдън, едно от основните предизвикателства пред него е, че от самото начало ще трябва да се опита да обедини американската нация, да се опита да им даде нещо, с което да се отъждествят и да смекчи поляризирането.

- Вие работите в сферата на лидерството. Но модерните лидери в момента приличат все повече на някакви "Фейсбук" и "Туитър" създания.

- Трябва да осъзнаем, че това е част от реалността, в която се опитваме да останем в крак с изкуствения интелект -резкия напредък на технологиите. Вярвам, че частично – и го видяхме още при администрацията на Обама, както и при други световни лидери – използват социалните мрежи да се свържат с хората, да може да ги чувстват близки, което е силно лидерско умение и задача. Разликата е, когато ги използваш без фактическа база, например да разпространяваш конспиративните теории. Поздравления за "Фейсбук" и "Туитър", че действат независимо от това коя партия споделя тези въпроси неуместно и просто ги спират.

Да сложат забележка – "Публикацията е премахната поради тази причина, не е фактически доказано". Но свързаността, която предлагат социалните мрежи на лидер в днешно време, е страхотен способ, стига да се използва подобаващо. Ние тук се хвалим, че имаме свобода на словото и на изразяване, тя допринася, но когато някой злоупотребява… Има примери, хора са уволнявани, високопоставени държавни служители са премахвани заради един туит! Бих ги използвала като инструмент и със студентите, на които преподавам в Американския университет в България, с тях минаваме през това как най-добре да общуваме като лидери. За щастие, но и за нещастие, имаме много материал, по който да работим напоследък, като употребата на социалните мрежи например.

- Какво ще се случи, ако господин Тръмп и други световни лидери бъдат лишени от социалните си профили?

- Средствата за общуване трябва да останат отворени, но трябва да става по професионален, уважителен начин. Не си представям човек, като президента Тръмп да си закрие профила сам. Но ще трябва да намери друго средство за общуване с американския народ. Има средствата да го направи и, уви, избра по време на тази криза да не излезе да говори цели 30 часа след събитията, което като управленска тактика не вещае добро нито за него, нито за страната ни.