Официално Джо Байдън е 46-тият президент на Съединените щати. Американският Конгрес утвърди избора му няколко часа след безпрецедентния щурм на Капитолия и последвалите безредици.

Привърженици на Доналд Тръмп атакуваха и вилняха в сграда, опитвайки се да спрат законовата процедура. При безредиците загинаха четирима души, десетки са арестувани. 

Викове „Още четири години“ огласиха стъпалата и кулоарите на Конгреса. Хиляди поддръжници на Доналд Тръмп пробиха полицейските кордони и нахлуха вътре. Конгресмените, събрали се, за да утвърдят окончателно резултата от президентските избори, бяха изведени под залпове сълзотворен газ.

За да овладеят щурма, във Вашингтон обявиха вечерен час и изпратиха националната гвардия. С шокови гранати служителите на реда успяха да изгонят протестиращите от сградата, а те пък заявиха, че се чувстват горди от случилото се.

Въпреки насилието, Конгресът възобнови прекъснатото си заседание.

Опитите на някои конгресмени републиканци да оспорят резултата бяха отхвърлени и така официално бе утвърдена победата на Байдън. След ключовия балотаж в Джорджия вчера стана ясно, че освен контрол в Камарата на представителите, демократите ще ръководят и Сената.

След бунта в Конгреса в изявление Тръмп заяви, че на 20-ти януари ще има мирно предаване на властта.

Америка е в шок, а светът осъди случилото се с думите „тежко посегателство срещу американската демокрация“.

Извън Вашингтон също имаше протести

Протести в подкрепа на Доналд Тръмп имаше и в редица американски градове, а един от най-големите беше във Финикс, Аризона. Повечето от симпатизантите на Тръмп, които се бяха събрали срещу утвърждаването на изборните резултати, бяха дошли въоръжени, а органи на реда в района почти нямаше.

Протестиращите са убедени, че изборите са „откраднати“ и настояваха да бъде спряна процедурата по утвърждаване на 46-я президент.

Недоволството приключи без ескалация на напрежението. Протести имаше в цялата страна. До напрежение се стигна в Лос Анджелис, където имаше сблъсъци с полицията и арести.

Как се стигна до сблъсъците в Капитолия?

На 3 ноември миналата година американците избраха кандидата на демократите Джо Байдън за 46-и президент на Съединените щати. Доналд Тръмп и досега не признава резултатите. 

На 14 декември делегатите от Изборната колегия също дадоха своя вот, който потвърди победата на Байдън.

На 6 януари 2021 г. двете камари на Конгреса се събраха, за да обявят окончателно името на новия президент. Докато заседаваха обаче недоволните привърженици на Тръмп, насърчени от негови изявления, атакуваха Капитолия с цел да провалят финалната процедура.

Джо Байдън ще встъпи в длъжност официално след две седмици - на 20 януари.