Преплитането на американския президент Доналд Тръмп и последователите на конспиративната секта QAnon става все по-видимо. Жената, която беше убита при щурма на Капитолия също е била последовател на идеите на движението, което миналат година от ФБР беше определено като опасно за националната сигурност, пишат световните медии.

Малко след бунта във Вашингтон стана ясна самоличността на убитата жена – Ашли Бабит. Според „Вашингтон пост“ тя е един от стотиците поддръжници на Доналд Тръмп, които успяха да нахлуят в сградата на Капитолия. В суматохата някой произвежда изстрел и улучва Бабит в рамото. Жената умира малко по-късно от огнестрелната рана.

В дните преди щурма на Капитолия, Бабит изразява яростната си подкрепа за президента Тръмп в личния си „Туитър“ профил, който все още може да бъде открит в социалната мрежа.

Освен политическите ѝ предпочитания разбираме, че Бабит е била последовател на движението QAnon.

На 7 септември 2020 г. Бабит пуска снимка, на която я виждаме облечена с блуза, на която пише „Ние сме Q“ – един от многото слогани на поддръжниците на конспирации. Фотографията е направена на парад в подкрепа на Доналд Тръмп. Освен тениската, към QAnon има и друга препратка – в текста над нея Бабит е използвала фразата WWG1WGA. Това е абревиатура, която често присъства в публикации, свързани с QAnon и означава „Където отива един, отиваме всички“ (where we go one, we go all).

В профила й има и публикация, която навежда на мисълта, че бунтовете във Вашингтон са били поне обмисляни от участниците, ако не и предварително организирани. На 1 януари тази година, пет дни преди щурма на Капитолия, Бабит отговаря на друг потребител в „Туитър“. Той пита „Кога ще започнем да побеждаваме???“, а тя отвръща само с датата „6 януари, 2021“.

Една от последните публикации на Бабит в деня преди смъртта й също има директна препратка към QAnon. В нея тя пише „Нищо няма да ни спре. Може да се опитват, и опитват, и опитват, но бурята е тук и се спуска над Вашингтон в следващите 24 часа. От мрак към светлина!”.

Една от водещите теории на последователите на QAnon е, че Доналд Тръмп собственоръчно ще победи силите на мрака, които са завладели света. Това ще се случи в точно определен ден и този ден се нарича „Бурята“.

От появата на QAnon досега „Бурята“ е трябвало да се състои на няколко различни дати, като последната най-скорошна, според конспираторите, е трябвало да бъде през октомври или ноември 2017 г.

Това не е първата връзка на конспиративното движение QAnon с американския президент Доналд Тръмп и щурма в Капитолия. В bTV Новините ви разказахме кой е рогатият мъж, нахлул в сградата – Джейк Анджели, който представя себе си като „жрец на QAnon“.

Тръмп никога не е криел, че подкрепя идеите на неофициалната организация. Преди време даже беше разпоредил проверка за разкриване на тайна педофилска мрежа, за която говорят от QAnon.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!