Щурмът на Капитолия в Съединените щати нанесе трудно поправими щети върху американската демокрация и нагледно показа цената на лъжите и конспиративните теории, които съпътстваха цялото президентство на Доналд Тръмп. Това е още по-лесно видимо ако погледнем участниците в бунтовете и по-конкретно най-колоритният от тях. Кой е облеченият в кожи рогат мъж с изрисувано лице, който нахлу в сградата на Конгреса?

На редица снимки и видеоклипове от информационните агенции се отличава един конкретен персонаж – той е шумен, изглежда необичайно и крещи почти неразбираеми фрази през цялото време. Рогатият мъж е част от групата, успяла да влезе в сградата на Конгреса.

Оказва се, че самите конспиратори не са имунизирани от вкарването им в лъжливи конспиративни теории.

След появата на мъжа по всички медии в света, онлайн започна масирана кампания, която да обясни кой е той. Вината беше хвърлена върху организацията „Животът на чернокожите има значение“ с цел да се оневинят участниците в бунтовете и те да бъдат „отделени“ от американския президент.

В „Туитър“ се появиха няколко публикации, които показват същия мъж уж да участва в митинг за човешките права. Други потребители твърдят, че той е част от крайнолевите „Антифа“.

Оказва се, че той не е нито едно от двете.

Снимка: EPA/Reuters

Мъжът е 32-годишният Джейк Анджели. Той е лесно забележим в тълпата, тъй като винаги е облечен по един и същи начин – кожи, шапка с рога и изрисувано лице.

Анджели е отявлен привърженик на Доналд Тръмп и многократно е бил забелязван на митинги в негова подкрепа. Изнасял е и речи, в които боготвори настоящия американски президент.

Освен това Анджели е поддръжник на конспиративната секта QAnon, която печели все повече членове по цял свят.

Какво е QAnon?

Най-просто казано, това е неофициална организация, в която членуват любители на конспиративните теории. Обединяващото звено е… президентът Доналд Тръмп.

Последователите на организацията вярват, че именно Тръмп е спасителят, от който се нуждае света. Той ще се изправи сам срещу армиите на злото и ще ги победи в една последна битка.

Още миналата година от ФБР изразиха притеснения, че QAnon може да доведе до радикализация и атаки от страна на негови членове.

Присъствието на Джейк Анджели, който определя себе си като „QAnon жрец“ е показателно за дълбоката връзка на конспиративното движение и Доналд Тръмп.

Снимка: EPA/Reuters

Анджели и подкрепата за Тръмп

На видеоклипове от лятото Джейк Анджели публично заявява подкрепата си за Доналд Тръмп. В едно от тях го чуваме да казва „Американският президент трябва да знае, че има патриоти в тази страна, които знаят през какво преминава той“.

В клиповете Анджели повтаря най-разпознаваемите фрази на американския президент – за лъжливите медии и за сериозността на пандемията.

На друго видео виждаме Анджели да крещи с цяло гърло „Благодаря ти, президент Тръмп!“ и „Благодаря Q!“, визирайки анонимния онлайн пророк на QAnon.

Защо Анджели е обект на конспирации сега?

Съвсем очаквано е поддръжниците на Тръмп „да се прегрупират“ и да се опитат да се разграничат от групата протестиращи, която нахлу в сградата на Конгреса.

Опитите онлайн Анджели да бъде вързан за организации като „Антифа“ и „Животът на чернокожите има значение“ целят единствено да го отдалечат от светлината на прожекторите и от самия американски президент.

Снимките, за които се твърди, че показват как Анджели участва в митинг на правозащитната организация всъщност са манипулирани – на тях е изрязан надписът, който държи в ръцете си и гласи „Q ме изпрати!“.

Какво значи QAnon за Тръмп?

Американският президент неведнъж е повтарял конспиративни теории на организацията на глас. Той не крие и е казвал по време на президентството си, че „тези хора са симпатични“.

Обвързването на Доналд Тръмп с QAnon, макар и недиректно, поставя Съединените щати в необичайна и опасна ситуация. От една страна, американският президент и институцията, която представлява са символи, които трябва да се пазят на всяка цена. От друга – конспиративните теории, които ерозират американското общество от години и еволюираха в истински съществуващо движение, заплашват именно техния герой с действията си.

От Тръмп зависи как ще се действа вбъдеще – дали ще се разграничи от конспираторите, които могат да се превърнат в още по-опасна за Съединените щати организация или ще продължи да зависи и да иска тяхната подкрепа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!