За снимка на седмицата спокойно може да бъде избрана тази на фалшивия български паспорт на актьора Силвестър Сталоун, иззет по време на акция на ГДБОП, при която беше разбита група за производство на фалшиви пари и документи в покрайнините на Слънчев бряг. 

Ползван е за мостра и доказатeлство за високото качество на изработката. Намерени са и 360 хил. долара и 410 хил. евро. Арестувани са 9 души. Ситуацията коментира за bTV Валентин Тузсузов, който познава света на фалшификатите отвътре, но се стреми към истината.

Тузсузов е легенда. Навярно последният аналогов фалшификатор в Европа. По времето на социализма „рисува“ щатски долари. Качеството им е толкова удивително, че негови купюри се разпространяват из целия континент за обучение на разследващите. А когато Народната милиция го задържа, прокурорът е категоричен – с таланта си е бил на път да срине финансовата система на всички балкански държави.

Снимка: btvnovinite.bg

„Първото впечатление е за някакво дежа вю, защото преди 40 г. аз самият бях на мястото на тия мъже, в подобна авантюра. Така че ясни са ми изкушенията и мотивите. И количеството свобода, което се заплаща при провал“, каза Валентин Тузсузов.

Относно българския паспорт на актьора Силвестър Сталоун, Тузсузов обясни, че често се правят подобни „визитни картички“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Майсторите с това искат да кажат: „Ето, това е нашето качество, дай ни една снимка на Господ и ние ще му направим паспорт“. В случая в ролята на Господ е Сталоун. Завиждам им на чувството за хумор. Навремето аз по подобен начин рекламирах продукцията си. На моите клиенти им давах две банкноти и им казвах, че едната е истинска, а едната фалшива. И те да намерят разликата. Реакциите бяха пародийни, защото те на практика и двете банкноти си бяха моя продукция“, заяви бившият фалшификатор.

Тузсузов обясни, че днес почти всичко може да фалшифицира: „Ние живеем в един свят на фалша – от сиренето до женските гърди. Всичко е фалшиво. И в деня, в който всичко стане фалш, фалшът ще бъде новата норма. Сиренето от кравите и истинските гърди ще са анахронизъм и ще се преследва, защото по някакъв начин ще са контрапункт на фалша“.

Снимка: btvnovinite.bg

След като прекарва 8 г. във Варненския затвор Валентин загърбва престъпното минало. През 90-те създава своя фирма за трикотаж. Отново е богат, вече с пари, изкарани по честен път. Но ликвидира всичко.

„В един момент си дадох сметка, че съм се превърнал в един луксозен задник, което ме шокира, защото никога не бях обръщал поглед към себе си и към нещата, от които имам нужда. Дадох си сметка, че няма свобода, а когато човек няма свобода, той няма нищо“, каза Тузсузов.

Отдава се отново на дарбата, с която Господ го е надарил, но вместо фалшиви пари, започва да създава картини.

„Българинът има генетичния талант – никога да не помъдрява и винаги настъпва мотиката по един и същ начин. Без да навлизам в политиката, щото ми е гнусна тема, но социологията дава на 4 април пак да сработи Стокхолмският синдром в българина. А в личен план, за мен мъдростта е кошмар, защото светът, видян през мъдростта, е едно много токсично място. За това аз предпочитам да си запазя една здравословна лудост и хипарски светоглед“, посочи бившият фалшификатор.

Снимка: btvnovinite.bg

На въпрос какво би нарисувал, ако някой му поръча картина на тема истина, Тузсузов заяви: „О, това ще е едно чисто бяло платно, защото истината е един абсолют и всеки щрих върху това чисто платно ще е някаква импровизация на вашата истина, на моята истина, на нечия истина. Представете си една безработна и самотна жена, откраднала хляб от супермаркета. За моралистите ще е крадец, за правораздаването ще е престъпник, но за нейните деца тя ще е светица. Вижте истината колко нюанса има и всеки е прав за своята истина“.