Разбиха организирана престъпна група за производство и разпространение на фалшива валута – долари и евро, както и на български лични документи. Задържани са девет души, съобщиха на брифинг от Спецпрокуратурата.

Към наказателна отговорност са привлечени шестима души – четирима за участие в организирана престъпна група и вторични престъпления, а двама - за вторични престъпления. 

Обвинените са задържани на 28 януари 2020 г. при специализирана полицейска операция на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура, проведена на територията на областите Бургас, Пловдив, Пазарджик, София и Шумен, с участието на агенти на „Сикрет сървис“ – САЩ, и съдействието на Европол.

Става въпрос за същата печатница, разбита в „Слънчев бряг“ в края на 2018 г. В хода на действията по разследването са претърсени 30 адреса. В подземен гараж на сграда в курортния комплекс е открита нелегална печатница в момент на производство на неистински банкноти. В помещението са намерени голямо количество готови фалшиви купюри долари и евро, заготовки, холограмни стикери, принери и др.

„Има участници в групата, които са идентични. Включително има осъждани за предходната разбита печатница, но очевидно това не им е попречило. Те извършват упорито тази престъпна дейност“, каза Валентина Маджарова, изпълняващ функциите ръководител на Специализираната прокуратура.

„Новото е това, че са доста по-предпазливи в действията си. Има точно изразена йерархия – лидерът не се вижда с никого от крайните купувачи на валутата и на документите. Има лица, които се занимават само с посредническата дейност. Лидерът държи връзка единствено с хората, които печатат парите и фалшивите документи“, обясни директорът на ГДБОП гл. комисар Любомир Янев.

При претърсвания в жилището на един от задържаните в Пловдив, са намерени и иззети 2958 неистински банкноти с номиинал 100 евро и 6815 банкноти от по 50 долара с високо качество, фалшиви български лични карти и празни и талони за правоуправление. Неистинските лични документи са били подготвяни в две открити работилници в селища в Шуменско и Пловдивско. 

През 2018 г. в същата сграда в „Слънчев бряг“ бе открита нелегална печатница за неистински банкноти. Задържани и предадени на съд бяха четири лица. Част от тях са сред задържаните на 28 януари за участие в същата престъпна дейност. В хода на разследването е възможно да бъдат привлечени към наказателна отговорност и други лица.