Парламентът и България имат нужда от укрепване на държавността. Това заяви в предаването „120 минути“ Пламена Заячка, водач на листите на АБВ в София и в Кърджали. Тя обясни, че решението й да е кандидат-депутат е пряк резултат от избора й да се върне в България.

„Завършила съм втора магистратура в Брюксел и избрах да защитя дисертация в България, и да работя в България, един избор, който предвид икономическите различия и нива, на които са България и Европа, не е лесен, защото много млади хора са навън поради икономически причини и аз ги разбирам, защото 10 пъти разлика в заплащане, в сигурност, за един млад човек са много важни. Няма как и да ги съдим за това. Това, което бих искала аз да работя – именно да може те да останат тук, да се върнат тук. За целта трябва да се промени атмосферата.

Приех предизвикателството да водя листа в Кърджали, защото Кърджали има нужда от достойнство. Връзката ми с града не е особена, защото аз не деля България на региони и не деля българските граждани. Познавам града и това, което мога да кажа, е, че от тези всички мандати, през които в парламента Кърджали е имал своите представители, не съм забелязала особено да се е подобрило положението“.

Тя поясни, че няколко пъти е ходила в града и предстои сега в кампанията да отиде още няколко пъти.

Заячка допълни, че от АБВ са й предложили да оглави там листата.

„Кърджали е такъв район, гласът на Кърджали, няколко депутати от няколко различни партии не успяха да направят особено много, не е нужно да си човек от Кърджали, за да видиш автотероризма, който причиняват на града, защото не може да се построи Околовръстният път.

Автотероризъм е това, което се случва в активния сезон, от пролетта до есента, където през Кърджали е разделен буквално на две и хората не могат да пресекат улицата, защото оттам минава целият трафик.

Този автотероризъм го извършва този, който не е извършил построяването на Околовръстния път. Това са всички народните представители от всички партии за всички години, които са си от Кърджали. Там са и ДПС, и ГЕРБ, и БСП – това са хората, които са обещавали да оправят движението в града, но така или иначе не са го направили“.

Кандидат-депутатът каза, че не иска да бъде гласът на Кърджали:

„Кърджали си има своя глас. Кърджалийци си знаят техните проблеми. Аз искам да направя така, че те сами да се борят за тях и да си ги решават. Това става през децентрализация и местно, второ ниво на самоуправление, защото те най-добре си знаят проблемите и трябва да им се даде шансът да ги решат.

Аз ще продължа да ходя и ще говоря, разчитам на кампания лице в лице с хората“.

Тя поясни, че в Кърджали имат структура:

„Второто момиче, аз съм изключително горда с нея, защото аз съм избрала да се върна в България, но тя избира Кърджали след образованието си, да учи, да работи и да живее в Кърджали. Това е Марчела Сотирова, студентка, и съм изключително горда, че тя на тази крехка възраст застава и се бори именно Кърджали да има по-добри условия за младите хора“.