19-годишната Татяна Иванова от Добрич мечтае да стане първата българка, която ще полети в Космоса. Татяна не само мечтае, но от години учи, тренира и прави конкретни стъпки, за да постигне целта си. Приета е да учи "Космическо инженерство" в САЩ.

Татяна определя себе си като много емоционален и екстремен човек, който обича да опитва нови неща и има навика да рискува. Тя много обича изкуството, да бъде с приятели, а сърцето й принадлежи на звездите.

„Мечтата да стана космонавт се породи, защото знам, че, за да стигнеш до звездите - трябва да минеш доста интересна подготовка на Земята. Всичко, което правя, наистина ми носи огромно удоволствие“, каза Татяна.

„Бях на 15 в един лагер в Измир. Това е възраст, в която човек вече е осъзнат и разумно прави своите избори. След като се прибрах от лагера, направих едно голямо проучване как се става космонавт, къде е България в цялата картинка, каква е подготовката. Даже наскоро получих коментар: „Тя ще учи "Космическо инженерство", няма да учи за космонавт, защо да я подкрепям“. Реално, за да станеш космонавт, ти трябва вече да имаш друга професия, трябва да си учен инженер или пилот. Може да си лекар, може дори да си океанолог и пак да те изпратят в Космоса“, обясни Татяна Иванова.

Татяна Иванова

По думите й най-вероятно ще видим първата жена да стъпва на Луната, ще има колонизация и на Марс. Ще ни трябват наистина лекари, дори и психолози, които ще летят. Индустрията наистина много се променя, каза тя. 

Татяна Иванова

В САЩ е била на тренировка по оцеляване.

"Първият курс е разбиване на хеликоптер, като трябва да избягаш от него. Поемаш си последната глътка въздух и те давят, но реално имахме тренировки по оцеляване и в Атлантическия океан във водата с едни специални костюми. Правят се едни специални формации как се спасява голям екипаж от хора, как да се запази температурата на веригата от хора. Вторият ни курс беше тренировка по оцеляване от космическата капсула, която в момента се използва за новата ракета, която наскоро излетя към Луната. И третият курс е всъщност е инженерни предизвикателства под водата. Бях около 15 дни нон стоп във вода. Доста интензивна подготовка“, разказа Татяна.

Татяна Иванова

Тя заяви, че там е научила, че различните хора имат различни стилове на лидерство.

„Много си пролича кой какъв лидер е, защото ние симулирахме различни мисии, някои от тях бяха успешни, други не, макар човек да е превъзходен и да е отличен в това, с което се занимава, си проличава, че има хора, които първо мислят за екипа, и други, които първо мислят за себе си. Психиката играе много важна роля във всичко, защото във видеата, на които ни давят, реално, ако не разсъждаваш и не се успокоиш предварително, ти може да се удавиш и няма да се спасиш“, отбеляза Татяна.

Татяна Иванова

Според нея е много важно човек как разсъждава, защото мозъкът контролира тялото.

Татяна Иванова

„Нещо, за което мен ме похвалиха там, а инструкторите по принцип никога не хвалят, даже търсят за какво да се заядат е, че на мен ми оставаше много въздух, след като се гмурках, което значи, че дишам много спокойно и работя под стрес много внимателно. Имаше хора, които не успяха да си довършат мисията, защото въздухът им свърши и бяха на червено“, допълни Татяна Иванова.

Какви са бъдещите й планове - вижте във видеото.