„Много пътешествия“, „Здраве, щастие!“ – архивните кадри от посрещането на настоящата година сякаш не са от преди 12 месеца, а са останали от някакъв друг наш живот. В новогодишната нощ никой не предполагаше, че 2020 г. ще бъде година без пътешествия, без сигурност за утрешния ден, а думата „здраве“ ще се съчетава най-често заедно с думата „зараза“.

Пандемия 

„Към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост в човешката история. Предстоят ни времена на изпитания. Ще се загубят човешки животи“ – всички помним тези думи на ген. Мутафчийски.

Снимка: bTV

От 13 март до сега България е, под една или друга форма, в извънредно положение. При 37 регистрирани случая на заразени с COVID-19, всички бяхме прибрани по домовете, а държавата беше затворена – дори парковете и планините. Движението между градовете беше контролирано.

Носенето на маски стана задължително, дори на открито, а сядането на пейки – забранено.

Снимка: bTV

През юни случаите вече бяха над 3000, а от всички мерки останаха само маските на закрито. „Повече няма да затваряме, не знам защо продължава тази тема да се дискутира“, заключи премиерът Бойко Борисов.

Дойде лятото, за което по-рано проф. Тодор Кантарджиев беше заявил, че ще ни избави от коронавируса. Темата за заразата се оказа заглушена от възгласите „Оставка!“ и войната между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2.

Премиер VS президент

Политическата криза започна в началото на юли, когато Христо Иванов и негови съпартийци от „Да, България“ се опитаха да стъпят на брега в парк „Росенец“ край Бургас, до така наречените „летни сараи на Доган“.

Президент и премиер тълкуваха по различен начин случилото се. „Участвалите във вчерашното събитие охранители са служители на НСО. Г-н Доган и г-н Пеевски не трябва да се охраняват от НСО. Това обаче зависи от изпълнителната власт в лицето на г-н Борисов“, заяви Румен Радев. Отговорът на Бойко Борисов: „Не зависело от него НСО. Ами от кого зависи, бе? Комисията? Коя комисия? Те ви дават всички права да се разпоредите. Кой отговаря за подбора, за всичко? Лично Радев! Еднолично!“.

Снимка: bTV

Ахмед Доган и Делян Пеевски сами се отказаха от държавната охрана. Прокуратурата влезе на обиск в президентството, граждани излязоха на протест срещу правителството и главния прокурор, а Радев и Борисов отново се изправиха един срещу друг. Както и митингите в тяхна подкрепа.

За щастие, не се стигна до сериозни сблъсъци.

Снимка: bTV

Друг разрив между премиер и президент видяхме заради снимки от спалнята в държавното жилище на премиера. На повечето от тях се вижда нощно шкафче с банкноти в евро, кюлчета злато и оръжие, а на една Борисов спящ. За снимките премиерът обвини президента: „Най-близкото му обкръжение ме сготвиха, по един, много, много елементарен начин, с една прекрасна госпожа, която дойде в мое отсъствие и нащрака всички тези работи.“. Радев го попита в отговор „какви скечове играе“.

Ремонтираха кабинета, но не стигнаха до Конституцията

На фона на напрежението между институциите и в обществото, България беше приета в чакалнята на еврозоната. Премиерът Бойко Борисов благодари за постижението на финансовия министър Владислав Горанов и няколко дни по-късно – в опит да успокои протестите, поиска оставката на него, на вътрешния и на икономическия министър.

Снимка: bTV

От кабинета си тръгна още министърът на туризма, здравният беше преназначен за финансов министър, а по-късно беше сменен и правосъдният.

Снимка: bTV

В разгара на лятото, премиерът отговори на нестихващите искания за оставка с предложение за Велико народно събрание и нова Конституция. Борисов фиксира и момента, в който ще се оттегли – денят, в който Народното събрание насрочи избори за Велико народно събрание.

Този ден така и не дойде, след като очаквано не бяха събрани 160 гласа в подкрепа.

Прокуратурата е в акция

2020 г. ще бъде запомнена и като годината на шумните прокурорски акции. Заради водната криза в Перник през януари беше арестуван екоминистърът Нено Димов.

Снимка: bTV

След това прокуратурата повдигна 19 обвинения на бизнесмена Васил Божков, но той не стигна до ареста, защото се оказа в Дубай. Зад решетките обаче месеци наред остана певицата Лилана.

Разследвани бяха президентски съветници, а бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови платиха за свободата си рекордни гаранции – от общо 3 милиона лева.

Снимка: bTV

Обект на проверка станаха и записи, в които глас, приличащ на гласа на премиера, коментира в аванс, че бившият зам-министър на икономиката Александър Манолев ще бъде обвинен от прокуратурата. Чуват се и закани срещу евродепутата Елена Йончева.

Преди дни от прокуратурата обявиха, че данни за престъпление няма и прекратяват проверката.

Втората вълна

Темата за оставката на кабинета остана в летните месеци, а зимните месеци върнаха коронавируса и темата за проблемите в българското здравеопазване.

Страната ни успя да стане първа по смъртност от COVID-19 в ЕС с над 6000 починали до този момент. Според статистиката към днешна дата почти 200 000 души са се срещали със заразата, оздравелите доближават 100 000.

Снимка: bTV

А първата ваксина срещу вируса в България беше поставена днес. Властта излъчи доброволец – здравният министър проф. Костадин Ангелов.