Миналият месец ноември е най-смъртоносният у нас поне за последните 5 години. Това показват предварителни данни на Националния статистически институт.

За ноември тази година статистиката отчита малко над 15 900 смъртни случая, което е рекорд поне от 2015 година насам. За сравнение, ноември 2019 г. починалите са били почти два пъти по-малко - общо 8100.

Каква част от увеличението се дължи на смъртните случаи от COVID-19?

Разликата между миналия и този ноември е 7849 смъртни случая, от тях обаче 2756 са на хора с коронавирус, показват данните на Единния информационен портал.

Предстоят експертни анализи на какво се дължат останалите около 5000 случая.

Пореден ден с потвърждение за "крехката тенденция" към спад на коронавируса у нас, констатирана от Националния оперативен щаб. 

Броят на излекуваните отново е по-висок от този на новозаразените за денонощие. Активните случаи намаляват, но настанените в болница бележат ръст.

Снимка: btvnovinite.bg

В същото време стана ясно, че анонсираното отваряне на детските градини и ясли в София със сигурност няма да се случи. Новината предизвика остро недоволство сред много родители.    

Снимка: btvnovinite.bg

По-висок брой на излекуваните спрямо новозаразените, отчитат актуализираните данни на Единния информационен портал за последното денонощие.

Потвърдените случаи са 3075, а излекуваните са с близо 80 повече или 3154. Положителните проби са 36% от изследваните с PCR тест.

Увеличение има при настанените в болница и тези в тежко състояние. Приетите за лечение вече надхвърлиха 7000, а 542 от тях са в интензивни отделения. 122 са починалите с коронавирус за денонощие.

И този петък данните показват, че най-много са случаите в София. Затова и от общината смятат, че отварянето на яслите и детските градини трябва да се случи най-рано от Нова година.

Все още нямаме официална информация от Министерството на здравеопазването, но със сигурност в София няма да работят следващата седмица детските градини, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Коледа и Нова година са семейни празници. Децата традиционно са при родителите си, а едно отваряне в рамките на седмица би създало много повече проблеми, отколкото би решило“, смята зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ситуацията е хаотична. Трябва да слушаме експертите, здравето е най-важно. Неведнъж призовавахме за план, по който да се отворят градините, но той продължава да отсъства“, коментира Яна Алексиева от Асоциация „Родители“.

  • Личните лекари поискаха приоритетно ваксини за пациентите си
  • Заради новите варианти на COVID-19: Възможна е реимунизация с трета доза
  • Над 1000 проверки в заведения и магазини са направени в София
  • Балтов: „Зелените коридори“ ще отворят след първата ваксинация за РИК и СИК
  • Вицепрезидентът: Никой друг в Европа не допусна такъв хаос с ваксините
  • Ваксините в болница „Св. Иван Рилски“ в София свръшиха
  • Проф. Петрова: С 2/3 намалява ефективността на ваксините срещу новите варианти на COVID-19
  • Недостиг на ваксини: Кога личните лекари в Пловдив ще получат заявените дози?
  • „Зелените коридори“ за ваксинация: Промяна в пунктовете в София
  • Сериозен ръст на новите случаи на COVID-19