Снимките и видеозаписът, за които премиерът Бойко Борисов призна, че са направени в неговата спалня, са или манипулирани, или с лошо качество и няма основание да се започва разследване на показаните в кадрите златни кюлчета и банкноти в нощното шкафче на стаята. За сметка на това ще се разследва кой и как е снимал в охранявания от НСО периметър. Това съобщиха от Софийската градска прокуратура в съобщение до медиите.

Като причина да не се занимават със самото съдържание, прокурорите посочват сменените дати на снимките, в резултат на което не може да се прецени „отговарят ли веществените доказателства на обективната действителност“, включително „дали виждащите се в отворено чекмедже банкноти са истински, какво е тяхното количество и общата им номинална стойност, както и дали правоъгълните жълти на цвят предмети в чекмеджето са златни, нито чия собственост са те“.

Заради лошото качество на видеоклипа не е установена жената, която, както става ясно от отражение в огледало, го е направила с телефона си.

Клипът и снимките предизвикаха голям скандал по-рано през тази година, като Борисов обяви, че става дума за постановка и даже директно обвини президента Румен Радев, че стои зад опит за дискредитирането му.

От държавното обвинение обръщат внимание на „предположението, изложено от свидетели по делото, че приобщените видеозапис и снимки отразяват специално аранжиран интериор с вещи, с цел представяне на определен негативен образ на министър-председателя на Република България Бойко Борисов“.

Именно заради това Военноокръжна прокуратура ще се занимава с това „има ли пропуски и нарушения при изпълнение на служебните задължения на съответните служители на НСО, свързани с ефективното осигуряване на личната охрана на министър-председателя на Република България и външната охрана на жилището, което обитава“.

Преди дни прокуратурата се произнесе и за междувременно появявалите се записи с глас, силно наподобяващ този на премиера, в които с цветист език се коментираха въпроси от политическия и икономическия живот на страната. Държавното обвинение излезе със заключение, че няма доказано съответствие между казаното в разговорите и действията на министър-председателя по същото време.