Специализираната прокуратрата прекрати проверката за аудиозаписите, "в които се чува глас, приличащ на този на министър-председателя на Република България Бойко Борисов".

Проверката започна по сигнал на Христо Иванов от "Да, България" и завършва с извод, че в съдържанието няма данни за извършено престъпление.

Държавното обвинение е проверило както записа, така и съдържанието на разговорите, разпространени онлайн през юни.

Според прокуратурата няма данни да е провеждан визираният в сигналите разговор между министър-председателя Борисов и премиерите на Бавария, Полша и Унгария в присъствие на бившия финансов министър Владислав Горанов, главният прокурор Иван Гешев и предишният обвинител номер едно Сотир Цацаров.

Прокуратурата е установила, че липсват и доказателства за намеса на премиера върху разследвания бивш заместник-министър Александър Манолев. От събраните данни става ясно, че Борисов не е нареждал да се проверява и евродепутатката Елена Йончева.

В противоречие със заявеното в записа и в сигнала, от прокуратурата са установили, че АДФИ не е извършвала финансова инспекция на "Еврохолд България" АД за година и половина назад.

По отношение на твърдения в сигнала за коментар по адрес на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, според държавното обвинение, също няма данни за извършено престъпление.

Поради всичко това прократурата съобщава, че няма да започне разследване по сигнала на Христо Иванов.

Христо Иванов реагира във „Фейсбук“, като призова прокуратурата да публикува всички материали по проверката.

По думите му, "прави огромно впечатление, че не се коментира дали е установено дали това е гласът на Борисов".