Живеем в свят, в който информацията се преплита с дезинформация на фона на много конспирации. Един човек се е превърнал в специалист по конспирации, тяхното потвърждаване и тяхното отричане, след като в продължение на 2 десетилетия е заемал специална позиция. Той е бил следователят в британското министерство на отбраната, който е трябвало да разследва истински всеки сигнал за появата на НЛО.

Ник Поуп е служител на британското министерство на отбраната от 1985 до 2006 г. Между 1991 до 1994 г. той работи в "Отдел 2а", по-известен като "Отдел НЛО". Неговите задължения са били свързани с проверка на сигнали за наличието на неидентифицирани летящи обекти в земната атмосфера, както и оценка за потенциалното въздействие на тези обекти за националната сигурност на Великобритания.

Снимка: btvnovinite.bg

През 2009 г. министерството на отбраната съобщава, че повече няма да разследва тези сигнали. Три години по-рано Поуп казва публично, че правителствените "Досиета Х" са затворени. Той продължава своите изследвания в лично качество, след като се премества в Съединените щати.

Ник Поуп издава няколко книги, които се превръщат в бестселъри и става консултант на документални продукции в целия свят, които изследват редица известни инциденти, свързани с НЛО.

Вие сте били разследващ като в досиетата Х, но истински, интересно ли беше?

Изключително! Работих за британското министерство на отбраната и през 90-те работата ми беше да проучвам и разследвам явления, свързани с НЛО. С течение на времето се оказа, че всякакви други странни загадки също идваха при нас, защото никой друг в правителството не се занимаваше с това.

Живеем в свят на конспирации. Да започнем с най-разпространената конспирация в света през 2020 г. относно появата и предаването на COVID-19. Между другото, Китай дълго не разрешаваше на експертите от СЗО да проведат разследване в Ухан. Това ли подхранваше теориите, че COVID-19 е вирус, създаден от човека?

Жалко е, че китайското правителство възпрепятстваше представителите на СЗО да получат информация толкова време, разбира се, това само ще подхранва тези теории на конспирацията. Вярвам, че обяснението вероятно е правилно – че е зоонотичен вирус, преминал от животно към човек, сигурно от подковоноси прилепи най-вероятно от така наречения мокър пазар в Ухан. За съжаление, разбира се, тайнствеността на китайското правителство само ще кара хората да се съмняват: "Може би институтът за биологически изследвания е изиграл роля". Китайското правителство по природа е тайнствено и недоверчиво спрямо чужденци и това само ще подхрани теориите.

Снимка: btvnovinite.bg
А ваксините? Една от най-разпространените теории е, че малка част от елита, от богатите, иска да ни контролира. Какво мислите за такова твърдение?

Тези твърдения са неуместни. Аз самият най-вероятно ще се ваксинирам. Ваксинирал съм се много пъти, като дете, преди да отида в Ирак, преди да дойда като мигрант в Щатите, където сега живея. Изобщо не се притеснявам от ваксините, но разбирам опасенията на хората. Надявам се публичната ваксинация на политическите лидери на различни партии да помогне. Но да, хората са мнителни, мислят, че малка част от световния елит е отговорен за това. Според мен за целия свят може да се каже, че правителствата не се справиха с пандемията, но със сигурност не мисля, че са я създали или използвали. Да си признаем, правителствата искат да излязат от тази ситуация, а не да останат в нея. Най-малкото, защото губят огромни суми пари, а и са изправени пред политически проблеми, защото повечето лидери, които сътвориха пълна каша, вероятно ще бъдат свалени на следващите избори.

Господин Поуп, когато Ви предложиха да работите за отдела по НЛО, как реагирахте?

Ами със смесени чувства. От една страна не бях убеден, че това е най-добрата работа за дългосрочна кариера. ...Но знаех, че ще е интересно, каквото и да става и, Боже, колко интересно беше. Коренно промени нагласите ми, промени живота ми. Кой въпрос би бил по-всеобхватен, по-дълбок, по-важен от това да се опитаме да разберем дали сме сами във Вселената или не и дали ни посещават?

Били сте следовател за НЛО за правителството. Коя е причината правителството да създаде подобен отдел под шапката на ВВС? Имало ли е конкретен случай в миналото?

Няма едно събитие, но този проект е възникнал, защото правителството, военните, Военновъздушните сили трябва да знаят всичко, случващо се във въздушното ни пространство. Когато за първи път е създаден проектът, дълги години преди да се присъединя аз, още 50-те години на миналия век, подозрението сигурно е било, че някои от обектите, които хората виждат, всъщност са съветски летателни апарати, пробващи системата за противовъздушна отбрана. Не защото като цяло вярваме в извънземни, въпреки че не изключваме тази възможност, по-скоро защото искаме да знаем подробности за всичко във въздушното ни пространство.

А колко сигнала сте разследвали?

Получавахме някъде между 200-300 сигнала на година, когато се занимавах с това, но в някои години са получавали до 700-800 сигнала. Повече се интересувахме от явления, докладвани от пилоти, военни или полицаи и, разбира се, където сме имали и други доказателства като радарни данни или снимки и видео. Като снимките на американския флот от видеа, заснети от инфрачервени камери, насочени напред, оборудвани на изтребители, докато преследват тези обекти.

Снимка: btvnovinite.bg
От 11 хиляди разгледани сигнала, близо 5 % остават необяснени. Можете ли да ни дадете пример за необяснен случай, например „Инцидентът Косфорд“?

Да, това беше изключително впечатляваща поредица от явления над Обединеното кралство през 1993 г. Разследвах тези инциденти, открихме досие по темата, което правителството сега е засекретило и разпространило. В рамките на около 6 часа, много различни свидетели сигнализират за огромен триъгълен неидентифициран летящ обект, прелетял точно над две бази на ВВС. Един от военните свидетели видял как обектът осветил с лъч земята, чули странен нискочестотен бръмчащ звук. На следващия ден го разпитвах и ми каза: "Ник, от 8 години съм във ВВС, никога досега не бях виждал такова нещо".

Имате ли обяснение?

Така и никога не открихме обяснение. Проверихме дали може да е някакъв таен прототип на летателен апарат или дрон, наша разработка, или на САЩ, или на Русия. Имаме доста добра представа благодарение на разузнаването кой с какво разполага и не успяхме да намерим обяснение. Страхотен пример е за типа случаи, които дори днес остават необяснени. А както казахте, на около 5% от случаите така и не успяхме да намерим конвенционално обяснение.

Снимка: btvnovinite.bg
През април миналата година Пентагонът разпространи три видеа, както споменахте, на необяснени въздушни явления. Казаха, че са трудно обясними. Какво е мнението Ви за тях?

Тези видеа са изключително интересни и знаем, че са едва малка част от общия брой. Имат много наблюдения тук в Щатите, дори обновиха напътствията за военнослужещите във флота какво да правят, ако попаднат на такива обекти по време на военен полет. Също така Министерството на отбраната вече е създало разследваща организация, казва се "Работна група по неидентифицираните въздушни явления". Има секретни срещи в Конгреса на САЩ и разузнавателната комисия на Сената е възложила изготвянето на доклад, който да бъде представен пред Конгреса до края на юни. Тази тема от много дребна и мъглива стана водеща, привличаща вниманието на високопоставените в общността на властимащите, на военните и на разузнаването.

Имаме видео от 2004 г., заснето от пилоти на ВМС в Тихия океан, изглежда странно. Второто видео е от 2015 г., също заснето от пилоти. Те остават неидентифицирани, така ли е?

Все още е така и всъщност Департаментът по отбраната на САЩ, въпреки че видеата бяха разпространявани тайно преди това, ги качиха на уебсайта си и публикуваха прессъобщение, което хората още могат да видят. В него пише, че предметите на видеата остават необяснени и това продължава да е официалната позиция на правителството на САЩ. Въпреки че разбирам, от информация, разкрита от разузнавателната общност, точно преди Коледа, че все още разглеждат всички варианти и не са изключили идеята да е било извънземно.

Снимка: btvnovinite.bg
Преди месец Хаим Ешед, бившият ръководител на програмата за космическа сигурност на Израел, каза, че извънземните съществуват и Тръмп знае за това. Какво е обяснението Ви за тези малко стряскащи думи?

Да… Хаим Ешед е изключително високопоставена и уважавана личност сред учените в космическата общност. Когато каза, че всичко е вярно, има Галактическа федерация и в правителството на САЩ знаели за това и тъкмо щели да разкрият истината, но били разубедени, защото щели да всеят паника, разбира се, това стана водеща новина по цял свят и е много трудно да се разбере защо толкова авторитетен човек с такава позиция би изказал подобни твърдения. Въпросът е информацията, която той има, дали идва пряко от първа ръка от опита в правителството или информация, която е получил от някого другиго, в който случай би била по-слабо надеждна. Но това е само едно от редица изказвания от високопоставени хора напоследък. Бившият шеф на ЦРУ даде изключително интервю едва няколко дни след появата на твърденията на Хаим Ешед и той каза: "Ами, някои хора може да кажат, че е различна форма на живот". Изведнъж, всички те не се страхуват да спекулират, че може би ни навестяват.

Добре. И класическият въпрос, свързан със „Зона 51“ и Розуел. Посещавали ли сте това място?

Бил съм в Розуел. Сега живея в Тусон, Аризона, така че съм доста близко, сравнено с когато живеех във Великобритания. Изнасял съм лекции и съм снимал в един от старите хангари на ВВС, където много хора вярват, че през 1947 г. се е разбил извънземен летателен апарат. Сега няма какво да се види, разбира се, но е много интересно да се отиде на мястото, където хората казват се е случило това историческо събитие. И да, бил съм в „Зона 51“ преди около година. Хора бяха подели кампания да се опитат да нахлуят в базата, е не беше добра идея, но бях там. Вече работя като журналист и отидох да интервюирам някои от тях. Хората са омаяни от „Зона 51“ и казват: "Ако някога наистина се е случило такова нещо да се разбие, трябва да го занесат някъде" и това "някъде" най-вероятно е Зона 51.

В крайна сметка намерихте ли отговор, за себе си, на въпроса "Сами ли сме"?

Все още не съм намерил отговор, още проучвам, още търся истината. Бих се радвал отговорът да бъде, че има живот някъде там и може би ни посещават и нас, защото светът би бил много по-интересен с извънземни, отколкото без. Въпреки че съм намирал интересни случаи, не съм намерил още решаващи доказателства за това. Понякога скептиците ще кажат, че това е лудост, вярващите – че всичко е напълно доказано. Не, не е. Тези от нас, които са се занимавали с това отвътре в правителството, все още не знаем, но се надявам по-скоро рано, отколкото късно, да намерим категорични доказателства. Толкова е важен и интересен този въпрос, надявам се да остана ангажиран в този стремеж.

Ник Поуп, много Ви благодаря! Пожелавам Ви здрава година и ако откриете нещо, звъннете ни!

Много Ви благодаря, непременно!