Със загадъчно послание за НЛО и снимка на ракетна установка военните в Китай намекнаха, че са извършили тест на нова ракета, след като в китайските социални мрежи се появи видео на светещ и бързо движещ се обект, оставящ бяла следа след себе си в небето.

Видеото е заснето от жител на град Джънджоу, административен център на централната провинция Хънан, около 4:00 ч. сутринта местно време. Мъжът го публикува в социалната мрежа "Уейбо" в неделя, а до сряда видеото събра близо 6 милиона коментара, съобщава "Ройтерс".

Потребителите се чудят дали това е НЛО, макар че повечето от тях смятат, че вероятно става въпрос за тест на нова балистична ракета.

В кратък пост на официалния си акаунт в "Уейбо" в понеделник ракетните войски на китайската Народно-освободителна армия публикува снимка на нещо, което прилича на мобилна ракетна установка на фона на нощното небе.

„Смятате ли, че в този свят има НЛО?”, пише в надписа, без да се дават допълнителни обяснения.

След това китайският флот също публикува снимка на ракета с подобен надпис: "Вярвате ли в НЛО?"

От Министерството на отбраната на Китай отказаха да направят коментар.

Развитието на междуконтиненталната балистична ракета от ново поколение JL-3 се следи отблизо от САЩ и техните съюзници, тъй като се очаква тя да има по-голям обхват от своя предшественик и ще засили значително ядрената мощ на Китай.

В последното си проучване за китайската военна модернизация Пентагонът обяви, че новата ракета вероятно ще бъде във въоръжението на следващото поколение ракетни подводници. Строителството трябва да започне в началото на 2020 г.